'Osnivanje NLB banke je bila greška'

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Jutarnji list

Slovenački ekonomisti smatraju da Ljubljanska banka nije baš pravedno postupila jer hrvatskim štedišama nije isplatila deviznu štednju.

Jedan od njih je i ministar privrede pre osamostaljenja Jože Mencinger, danas profesor na Ekonomskom institutu Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Mencinger ističe da postoje štediše koje su ostali kod Ljubljanske banke. Reč je o otprilike 300 miliona maraka. On smatra da banka prema njima ima i moralnu i pravnu obavezu.

- Smatram i da je osnivanje Nove Ljubljanske banke bila greška, neopravdani “bypass" – kaže on i dodaje da je to bila greška jer će Slovenci na kraju to ipak morati da plate.

- Ostalo je još 300 miliona maraka i verujem da bi veći broj tih štediša doneo nov novac i ne bi ga povlačio iz banke. Zato je to ekonomski bila greška. Mislim da smo izgubili i u slučaju milijardu maraka bez kojih smo ostali u poslovima sa hrvatskim kompanijama – navodi on.

Ipak, Mencinger kaže da ne treba kriviti samo slovenačku, već i hrvatsku vlast jer je zabranila Ljubljanskoj banci da radi u Hrvatskoj.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana