Dinkić: Rezaćemo troškove da preživimo

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kaže da će Vlada Srbije odmah pripremiti program antikriznih mera za privredu i da će radikalno srezati nepotrebne troškove.

- Mora da se prestane sa zaduživanjem, ali to neće moći da se desi preko noći i zato će morati radikalno da se saseku nepotrebni troškovi - kazao je Dinkić.

- U narednom periodu neće biti lako, ali ćemo uspeti da preživimo, da se stabilizujemo i onda da učinimo preokret – naveo je on i naglasio da državna birokratija mora biti smanjena, navodeći da će za početak mnoge agencije biti ukinute.

Sadašnja Vlada Srbije je najsiromašnija u poslednjih 10 godina kada se govori o javnim finansijama koje zatiče na početku mandata, ocenio je Dinkić i dodao da vladu čeka manjak u kasi od 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Neće biti lako obezbediti novac za puko preživljavanje javnog sektora, jer plate u javnom sektoru i penzije se ne isplaćuju iz onoga što zaradimo nego iz zaduživanja - objasnio je on.

Dinkić je obećao da državne finansije u Srbiji više neće biti tajna i da će javnost imati uvida u njih.

Ministar finansija i privrede Srbije kazao je da će u pripremi programa antikriznim mera razgovarati sa svima - sindikatima, radnicima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća i ekonomistima.

- Dok se stvari u EU ne poprave teško da mogu da se poprave i u Srbiji, ali će država pomoći najugroženijima - zanatlijama, srednjim i malim preduzećima i penzionerima - da što manje osete period krize - kazao je Dinkić.

Novi ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić ocenio je i da je potrebno ojačati proizvodnju jer bez toga ne mogu da žive oni koji se plaćaju iz budžeta.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana