Infostan uz račune nudi osiguranje, iako ne sme

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Komunalna preduzeća, koja među svojim računima građanima nude i uslugu osiguranja, krše najmanje dva zakona, upozoravaju potrošačke organizacije.

Praksa u poslednjih nekoliko godina, po kojoj je građanima na računu Infostana i Informatike za komunalne usluge iskazan određeni iznos za neko osiguranje iz ponude, na primer, DDOR, Dunav ili Unika osiguranja stana ili porodičnog osiguranja, predstavlja čist primer zloupotrebe sistemske naplate, kojom se krše najmanje dva zakona: Zakon o osiguranju i Zakon o potrošačima - poručuje Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Zakon o osiguranju, kako kažu, predviđa da je posredovanje u osiguranju posao koji se odnosi na dovođenje u vezu osiguranika sa osiguravajućom kućom.

 - Međutim, “pregovora” ali ni zaključenja ugovora nije bilo, već samo ponude kroz izražen novčani iznos na uplatnici, bez opštih i posebnih uslova o osiguranju - stoji u saopštenju NOPS-a. Zakon o potrošačima je, kako navode, prekršen jer je dužnost osiguravajuće kuće da pre potpisivanja ugovora obaveste potrošača o konkretnim uslovima.

- Građani ovako ne znaju šta dobijaju tom uslugom, niti znaju kada gube pravo na uslugu koju su plaćali - stoji u saopštenju.

Izlaz postoji: ako žele da prestanu da uplaćuju osiguranje, treba da raskinu ugovor s osiguravajućom kućom. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana