Država ni sama ne zna koliko je dužna

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Država nema tačne podatke koliko trenutno iznose njena dugovanja prema privredi. Uprkos deklarativnim pričama o neophodnosti hitnih mera na skraćenju rokova plaćanja svih institucija, nezvanične procene kažu da budžet, na svim nivoima, raznim partnerima sa kojima je ove godine poslovala duguje čitave tri milijarde evra, što je čak deset odsto bruto društvenog proizvoda.

I, upravo u danu kada na scenu stupa nova vlada Srbije, Trezor je, kroz prodaju tromesečnih zapisa uz kamatu od 12,7 odsto, obezbedio 3,58 milijardi dinara. To, nažalost, ne znači da će, recimo, svi korisnici socijalne zaštite, ali i svi zaposleni u javnom sektoru dobiti plate na vreme.

Državni zapisi su se, u poslednje dve godine, inače, pokazali kao relativno najsigurniji izvor finansiranja države. Strane dotacije su presahle, EU, povremeno, odobri određen iznos sredstava namenjenih budžetu, dok poslovne banke koje rade u Srbiji, poprilično, zaobilaze ovu vrstu saradnje sa državom.

Naime, na poslednja dva poziva iz Nemanjine 11, javile su se samo tri ovdašnje banke i ponudile pozajmice koje su bile upola vredne u odnosu na ono što je tražila Vlada.

Ministarstvo finansija je do maja ove godine mesečno prodavalo zapise vredne po deset milijardi dinara ročnosti 53 nedelje, uz kamatnu stopu preko 12 odsto.

Međutim, u junu, i pored ponuđene više kamatne stope, prodato je oko 60 odsto ove emisije. U julu, svega 35 odsto ponuđenih zapisa je našlo svog kupca, iako je kamata bila 14,25 odsto.

Ni šestomesečne hartije od vrednosti više nisu, čini se, tako atraktivne, pa trezor uglavnom prodaje ispod 70 odsto ponuđenih zapisa.

VRUĆ KROMPIR 
Novoj Vladi Srbije ostaje "vruć krompir" obezbeđenja gotovo tri milijarde evra koje bi sistem zadržale stabilnim. Zasada je izvesno da će se nastaviti emisija hartija od vrednosti, ali i da se mora pokušati prodaja evroobveznica na međunarodnom tržištu. Gde se i uz koju kamatu može naći 1,4 milijarda evra prodajom zapisa danas teško ko može da prognozira. Tržišta su trenutno zatvorena, a kriza u evrozoni i u ovom delu uzima svoj danak. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana