Dok dinar tone, rate kredita rastu

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Od početka godine, skoro svaki dan za domaću valutu je „istorijski“ po padu vrednosti, a evro je danas prešao vrednost od 118,55 dinara. Zbog slabljenja dinara najviše su na udaru oni koji otplaćuju kredite indeksirane u evrima.

Od početka godine rata za stambeni kredit vredan 50.000 evra porasla je za 1.300 dinara.

Iako je prosečna plata od početka godine porasla u dinarima, zbog slabljenja domaće valute pala je u evrima. S druge strane, rata kredita indeksiranih u evrima rasla je iako su kamate neznatno opale.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, ukazuje da je zbog promene kursa neminovno došlo i do pada standarda. Ono što dodatno otežava situaciju je i porast broja nezaposlenih, koji će i dalje rasti. A kad je kriza, prvo što se smanjuju izdaci za odeću i obuću, pa i hranu.

- Dokaz za to imamo svaki dan u prodavnicama. Maloprodaja beleži pad prometa, a posledično i ugostiteljski objekti, turističke agencije, a imamo i pad prometa nekretnina. Sve to ukazuje na krizu - kaže Đogović.

Za Dejana Šoškića, guvernera Narodne banke Srbije, glavni razlog, između ostalog, zašto sada imamo slabljenje domaće valute je pogrešna ekonomska politika koja je vođena poslednjih deset godina. Najkrupnije greške su veštačko jačanje dinara prema evru i evroizacija, odnosno zavisnost od evra.

Iako u Srbiji postoji visok platnobilansni i bužetski deficit, nekonkurentna privreda i inflacija viša od inflacije u evrozoni određeno slabljenje kursa dinara, po mišljenju Nikole Fabrisa, profesora Ekonomskog fakulteta, apsolutno je nužno.

Ipak, stiče se utisak da je slabljenje kursa dinara u ovoj godini više nego što bi trebalo biti ako se uzmu u obzir ovi razlozi.

- Osnovni razlozi su psihološke prirode, to jest, povećani stepen neizvesnosti. Finansijska tržišta reaguju na izjave analitičara i političara, kao i na očekivano kretanje ekonomije. Imajući u vidu da u ovom trenutku postoji visok stepen neizvesnosti o budućim pravcima ekonomske politike, kao i monetarne politike, uz pogoršanje ekonomske situacije došlo je do pritiska na devizni kurs, koje se manifestovalo u slabljenju vrednosti dinara - kaže Nikola Fabris. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana