Tabaković menja Šoškića na čelu NBS?

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Mondo, Blic, B92

U debati o izboru nove vlade Srbije bar tri poslanika su potvrdila medijske špekulacije da se sprema smena guvernera centralne banke Dejana Šoškića.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je u debati o izboru nove vlade Srbije da će Skupština Srbije odlučiti da li će Jorgovanka Tabaković biti guverner Narodne banke Srbije (NBS).

Prethodno je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković u raspravi o ekspozeu mandatara Ivice Dačića rekao da će rast evra zaustaviti nova vlada i "ova gospođa koja će biti budući guverner" pokazujući na Jorgovanku Tabaković.

- Građani Srbije očekuju da će nova vlada i evo ova gospođa koja će biti budući guverner zaustaviti rast evra - rekao je Marković.

Mediji danima prenose da će Šoškić biti smenjen sa mesta guvernera NBS i da će na to mesto biti postavljena Jorgovanka Tabaković.

I lider LDP-a Čedomir Jovanović spomenuo je guvernera, ukazujući da su kandidati za vladu samo povećavaju nesigurnost ekonomije i građana zbog dešavanja oko guvernera NBS.

- Nije Dejan Šoškić kriv za to što se dešava sa dinarom. Moramo poštovati nezavisnost te institucije. Mi smo Mlađana Dinkića smenili 2003. godine zato što je bio i guverner i političar - podsetio je Jovanović.

Jovanović je i medijskom "kandidatu" za guvernera Tabakovićki spočitao da piše zakon o Narodnoj banci Srbije kako bi guverner Šoškić bio smenjen.

Odgovor Jorgovanke Tabaković je da ne treba verovati pojedinim medijima da se sprema da preuzme poziciju guvernera. Ona je govorila o tome da će nova vlada procesuirati svakoga ko bude umešan u korupciju. 

- Bilo ko, ko se nađe sa prstima u medu odgovaraće bez obzira čiji je član - rekla je ona. 

Kako je navela, novu vladu građani moraju da dožive kao svoju, jer ona mora da rešava njihove probleme sa jasnom svešću da građane ne
zanimaju ni izgovori ni memoari već jedino pravi i merljivi rezultati.

Osvrnuvši se na budućeg ministra finansija Mlađana Dinkića sa kojim se ranije često sporila oko političkih i ekonomskih pitanja, Tabaković je rekla da "svako ima pravo na promenu na bolje" i da nikoga ne treba unapred diskvalifikovati.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana