Nemačke firme vraćaju penzionere na posao

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Sve više firmi u Nemačkoj ponovo angažuje svoje penzionere i profitira od njihovog dugogodišnjeg iskustva, jer bez stručnog znanja skoro nijedna firma ne može napred.

- Mi cenimo dugogodišnje znanje naših starih saradnika - kažu iz grupacije Oto, koja je posebno osnovala jednu“ćerku-firmu“ za sistematsko pozivanje penzionera, koji maksimalno do 50 dana godišnje mogu da budu angažovani na pojedinim poslovima i projektima.

Ne samo Oto, već i druge nemačke firme “igraju na kartu“ iskustva i znanja i pozivaju svoje penzionere, poput, recimo, koncerna Boš, koji je angažovalo oko 1.500 seniora.

- U poređenju sa spoljnim ekspertima, bivši Bošovci, koji poznaju strukturu, izlaze puno brže s problemima na kraj - kažu u ovom koncernu, prenosi Bild, koji piše o Fricu Baumanu (66), čoveku koji je 43 godine radio u Bošu.

- Ceo moj radni vek bavio sam se, širom sveta, motorima. Krajem 2006. godine sam otišao u penziju. Mesec kasnije bio sam upitan da li želim da, kao savetnik, radim na jednom projektu u Rusiji i odmah sam prihvatio - priča ovaj penzioner.

I autokoncerni Folksvagen i BMW, kao i Erbas, Dajmler, Bajer, ABB ili Fraport pozivaju svoje penzionere, prenosi tabliod, i navodi primer Folksvagena, gde 13 penzionera godišnje provede oko 20.000 posetilaca kroz džinovske hale ovog proizvođača automobila.

Ankete pokazuju da su stari saradnici cenjeni zbog svog iskustva, radnog morala, kvalitativne samouverenosti i lojalnosti, a mladi što brzo uče i što su fizički sposobni za opterećenja. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana