Grčka - oprost duga ili oproštaj od evra

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Sledeći čin u drami spašavanja Grčke od stečaja je poseta predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza Atini. On nosi drugi mogući plan za oprost duga. To bi evropske poreske obveznike moglo da košta mnogo.

Prema pisanju nemačkih listova, bankrot Grčke je sve izvesniji. Nemačka, ali i neke druge zemlje nisu više spremne da vladi u Atini na raspolaganje stavljaju dodatne kredite.

Barozo će zato sa grčkim premijerom razgovarati o malom broju opcija koje su još ostale kako bi se ova zemlja spasila od bankrota.

Službenici Evropske unije koji žele ostati anonimni kažu da je grčki dug nepregledno visok i da se u Grčkoj u poslednjih četiri meseca nije dogodilo praktično ništa. Naprotiv, Grčka se udaljila od cilja.

Dug se ne može umanjiti čak ni drugim paketom pomoći iz fondova za spas vrednim 130 milijardi evra, ni oproštajem duga privatnih poverilaca.

Kao jedina preostala šansa ostaje da se Grčkoj oprosti dug. Privatni poverioci su već odustali od velikog dela svojih zahteva, a sada bi na redu bili državni poverioci kojima Grčka duguje oko 200 milijardi evra. Na kraju bi te kredite, ukoliko dođe do oprosta duga, trebalo da plaćaju zapadni poreski obveznici. 

Siti: Grčka van evrozone već 2013. godine

Istovremeno, ekonomisti Siti grupe kažu da su izgledi da Grčka napusti evrozonu u idućih 12 do 18 meseci sada narasli na oko 90 posto. Oni čak u svom izveštaju navode da će Grčka napustiti evrozonu već 1. januara sledeće godine.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana