Dragi: Učiniti sve da ne propadne evro

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi kaže da će uraditi sve što je u njegovoj moći da ne bi došlo do propasti evrozone, uključujući borbu protiv nerazumno visokih troškova zaduživanja na tržištima.

- U okviru našeg mandata, ECB je spremna da učini sve što je u njenoj moći da bi očuvala evro. A verujte mi da će uraditi dovoljno - rekao je on.

Finansijska tržišta su uporno testirala sposobnost evrozone za prevazilaženje dužnicke krize u zemljama poput Grčke, Irske, Portugalije i Španije, a ECB je institucija Evropske unije koja ima najviše mogućnosti da brzo reaguje na različite događaje.

ECB je do danas, kao odgovor na krizu, ulila dve injekcije sredstava, veće od milijardu evra, u bankarski sistem evrozone preko dugoročnih operacija refinansiranja i kupovine vladinih obveznica na sekundarnom tržištu.

Centralna banka je takođe snizila svoju ključnu kamatnu stopu na rekordni minimum od 0,75 odsto.

Lideri evrozone su se u međuvremenu dogovorili o merama za prevazilaženje krize, a Dragi je naglasio da je "u poslednjih šest meseci ostvaren izuzetan napredak".

Međutim, dužnička kriza ne pokazuje znakove jenjavanja, budući da su španski troškovi zaduživanja porasli na opasno visoke nivoe.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana