Finska izolovana od ekonomske krize

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Vijesti

Pošto je agencija Mudis smanjila izglede kreditnog rejtinga Nemačke, Holandije i Luksemburga sa stabilnog ne negativni, Finska je ostala jedina evropska država sa stabilnim kreditnim rejtingom „trostruko A”.

Finska ima samo 5,3 miliona stanovnika i površinu skoro kao Nemačka. Njenom ekonomijom dominiraju usluge, ali je konkurentna u proizvodnji a na izvoz otpada više od trećine BDP-a.

Prihod po glavi stanovnika je među najvećim u Evropi a ta zemlja je poznata i po velikodušnom modelu socijalne države.

Mudis je saopštio da Finska, premda neće biti imuna na krizu evrozone, ima „snažne mehanizme zaštite koja čini da se ona razlikuje od ostalih sa statusom AAA“. Jedan od tih mehanizama je činjenica da nema duga na neto osnovi.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će Helsinki ostvariti prihode od poreza i po ostalim osnovama od 105 milijardi evra ove godine, u poređenju sa 101 milijardom vladinog duga.

Finska ima mali bankarski sistem fokusiran na domaće klijente, kao i „ograničenu izloženost i stoga relativnu izolovanost od evrozone u smislu trgovine,“ ocenio je Mudis.

Ta agencija za kreditni rejting takođe je navela insistiranje Finske da dobije kolateral (zaštitu) u zamenu za učešće u paketima pomoći zaduženim članicama evrozone.

Helsinki je tako pristao da doprinese paketu pomoći za španske banke, ali samo ako Španija obezbedi keš kolateral u vrednosti od 770 miliona evra, oko 40 odsto njenog udela u paketu.

Svaki put kad Španija dobije tranšu iz fonda za izbavljenje, ona će platiti ratu Finskoj. Taj ugovor je sličan sa onim koji je postignut sa Grčkom 2011.

Finska će dobiti garancije i ako Grčka bankrotira. Kao kolateral je dobila obveznice koje izdaju solventne države poput Nemačke u vrednosti od oko 900 miliona dolara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana