Dinkić: Srbija je na ivici bankrota

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Vesti, agencije

Lider URS i budući ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da su javne finansije na ivici bankrota, dodajući da država mora da se zadužuje u narednom periodu kako bi isplatila penzije i plate.

Ministarstvo finansija je, prema njegovim rečima, potvrdilo što je govorio, odnosno priznalo da planira emitovanje obaveznica, a to je zaduživanje.

- To je zato što nema para za plate i penzije. Emituju dugoročne zapise, a ne kažu da je planirano emitovanje evroobaveznica u septembru u visini od 1,4 milijardi dolara - objasnio je on.

Dinkić je kazao da nema para iz redovnih primanja za plate i penzije u septembru, pa je planirano zaduživanje.

On je podvukao da nije dobro zaduživanje, ali da će i on to morati da radi, jer "ko god kaže da penzije i plate mogu biti isplaćene bez zaduživanja laže".

- Takva je trenutno situacija, i ona će se menjati, a to će učiniti moj tim. Oni koji su imali priliku nisu to učinili - kazao je Dinkić dodajući da će se hitno usvojiti program fiskalne konsolidacije, najkasnije do kraja septembra.

Prema njegovim rečima država će morati da se zadužuje iz više izvora da bi isplaćivala plate i penzije, ali da to neće biti više od onoga što je planirala prethodna vlast, već u tim okvirima.

Republika trenutno nema para jer ima rekordni deficit od sedam odsto, podvukao je on dodajući da će prva stvar koju će učiniti biti izrada preseka stanja javnih kasa.

- Ima mnogo toga o čemu mislim da nije govorena istina. Jedna od tih stvari je stanje javnog duga. Prava cifra je sakrivena. Taj javni dug je veći za preko milijardu evra nego što se javno prikazuje - naglasio je Dinkić.

Po podacima Ministarstva finansija, javni dug Srbije je na kraju juna bio 15,29 milijardi evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana