Šoškića smenjuju zbog 'nestručnog' rada

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Nova Vlada će, neposredno posle izbora, predložiti izmenu Zakona o NBS što će poslužiti da na mestu guvernera NBS dođe potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković.

Tu informaciju, kako piše nedeljnik NIN, potvrdilo je više nezavisnih izvora, a među njima i jedan od budućih ministara.

Isti izvori tvrde da se izmene Zakona o NBS mogu očekivati po hitnom postupku već za nedelju-dve. Cilj promena tog zakona je, piše NIN, da se olakša procedura za smenjivanje guvernera, te će biti ukinute neke odredbe odnete juna 2010. godine, kojima je "udaren temelj nezavisnosti" prvog čoveka NBS.

Tada je utvrđeno da se guverner bira na šest godina, a smenjivanje je predviđeno samo ako se petočlani Savet guvernera i Odbor za finansije Skupštine Srbije saglase da je guverner "nestručno i nesavesno obavljao funkciju i imao ozbiljne propuste u donošenju i izvršavanju odluka".

Šoškić, piše NIN, ima podršku većine od pet članova Saveta guvernera koji čine Boško Živković, Milojko Arsić, Nikola Martinović, Kosta Josifidis i Zorica Mladenović.

Šoškić odbija da se sam povuče, te je vladajuća većina "solomonsko rešenje" našla u izmeni zakona, posle koje će predsednik Republike Tomislav Nikolić moći da Jorgovanku Tabaković predloži Skupštini za novog guvernera.

 - Zajedno sa Šoškićem biće, najverovatnije, smenjena i dva od četiri viceguvernera - Mira Erić-Jović i Bojan Marković, dok će Diana Dragutinović i Ana Gligorijević, po svemu sudeći, ostati na svojim funkcijama - navodi NIN. 

Nedeljnik podseća da već pune dve decenije nijedan od guvernera, najpre Narodne banke Jugoslavije, a potom Srbije, nije dočekao kraj
mandata.

U tom periodu je kroz centralnu banku "prodefilovalo" je čak osam guvernera, tako da se svaki od njih u proseku na tom mestu zadržao
dve i po godine što je za tri i po godine kraće od roka na koji se, po Zakonu o NBS, guverner bira.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana