'Pobeglo' nam 200 mil. evra više od ulaganja

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ni posle pet meseci Srbija nije uspela da ulaganjima iz inostranstva nadmaši kapital koji je povučen iz zemlje. Kada se podvuče „crta“, još smo u „minusu“ i to 200 miliona evra.

Istina, razlika je nešto manja. Na kraju marta odliv je od priliva bio veći za skoro 371 milion evra.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA kažu da poslednjih meseci beleže rast investicija i interesovanja stranih ulagača. Privode se kraju pregovori sa četiri velike kompanije. Jedna je lider u tekstilnoj industriji, a tri su poznata imena u auto-industriji.

- Na kraju prvog kvartala ove godine imali smo zaostatak od čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine - objašnjava Aleksandar Miloradović iz SIEPA.

- U drugom kvartalu stvari su se pokrenule. Zaključno sa krajem maja imamo zaostatak od 25 odsto. Ukupan priliv za prvih pet meseci je 400 miliona evra. U istom periodu lane u Srbiju je stiglo 540 miliona evra. Imamo uzlazni trend i ako se tako nastavi možda možemo da dostignemo prošlogodišnji rezultat.

Srbija je 2011. godinu ispratila sa oko dve milijarde evra stranih investicija. Skoro polovina te sume stigla je od samo jedne transakcije - prodaje Maksija belgijskom Delezu. U realan sektor slilo se milijardu evra ulaganja. I to je cifra kojoj se nadamo u 2012. godini.

- To ne bi bio loš rezultat, s obzirom na to da smo ove godine imali tektonske promene - dodaje Miloradović.

- Naše glavne partnere, Italiju i Grčku, kriza je ozbiljno uzdrmala. A te zemlje su uvek među prvih pet po ulaganjima. Ni zemljama u regionu ne ide sjajno. Velika je borba za svakog investitora. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana