Tabakovićeva spremna za NBS

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Guvernera NBS Dejana Šoškića, po svemu sudeći, zameniće potpredsednica SNS-a Jorgovanka Tabaković, koja bi prema oceni ekonomskih analitičara dobro rukovodila centralnom bankom.

Sve češće kritike članova buduće vlade na rad guvernera NBS Dejana Šoškića jasan su signal da prvi čovek ove ustanove neće još dugo ostati na toj poziciji. Tako je lider URS-a Mlađan Dinkić poručio aktuelnom guverneru da treba da napusti NBS.

- Da sam ja Dejan Šoškić, podneo bih ostavku - kategoričan je Dinkić.

Ekonomski stručnjaci smatraju da bi Jorgovanka Tabaković, koja nezvanično važi za glavnog kandidata na funkciji guvernera, bila dobro rešenje. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ističe da prvi čovek NBS mora imati podršku Vlade.

- Ne treba imati iluzije da je mesto guvernera potpuno nezavisno u meri u kojoj određuje Zakon o NBS i uopšte da je monetarna politika apsolutno nezavisna od Vlade i ekonomske politike koju vodi. Poželjno je i gotovo neizbežno da na čelu NBS bude neko ko ima podršku Vlade i ko bi na najbolji način sarađivao sa njom - rekao je Nikolić.

On je istakao da ne vidi nikakvu mogućnost da se nastavi međusobno verbalno prepucavanje između guvernera i Vlade.

- Potpuno je jasno da SNS, kao stožer te vlade, podržava promenu guvernera. Ne vidim u tome ništa sporno jer je tako bilo i poslednjih deset godina, a Jorgovanka Tabaković bi bila sasvim dobar kandidat za guvernera - zaključio je Nikolić.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da ne bi imao ništa protiv da Tabakovićevu vidi na mestu guvernera.

- Ona ne bi bila ništa gora od prethodnih guvernera. To važi pod pretpostavkom da ne odluči da koristi devizne rezerve, ali ne verujem da bi išla u tom pravcu. Malo me jedino plaši njena sklonost da pokazuje veliku dozu aktivizma u toj oblasti, ali ne mislim da je osoba koja ne bi znala da vodi NBS - kazao je Stevanović.

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je Šoškić ipak stručniji od Tabakovićeve.

- Ona je bistra i učena žena, ali to ne znači da je na istom nivou kao i sadašnji guverner, koji je vrhunski stručnjak i visoki ekspert u monetarnoj i finansijskoj oblasti. Takvih je malo - rekao je Madžar.

Bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić iznenađen je rešenošću nove vlasti da smeni guvernera Šoškića.

- Tokom kampanje diskutovao sam sa Jorgovankom Tabaković na nekoliko panela i tada je žustro branila Šoškića. Zato sam sada iznenađen - izričit je Đelić.

Predsednik predlaže smenu guvernera

Guverneru prestaje funkcija u četiri slučaja: istekom mandata, ako sam podnese ostavku, ukoliko ispuni uslov za starosnu penziju i razrešenjem sa funkcije. Smenu može predložiti predsednik Srbije, a Savet guvernera NBS ispituje da li postoji razlog za razrešenje. Ako utvrdi da postoji, savet je dužan da o tome bez odlaganja pismeno obavesti predsednika Srbije i Skupštinu. Odluku o razrešenju guvernera donosi Skupština, a na osnovu obrazloženog objašnjenja saveta. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana