U Srbiju ušlo 400 mil. evra investicija

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin kaže da su pred realizacijom četiri nove direktne strane investicije u Srbiju.

- U ovom trenutku imamo tri veće investicije iz sektora automobilske industrije, koje su izgledne, i jednog velikog igrača iz tekstilnog sektora. Nadam se da ćemo na jesen moći da izađemo i sa konkretnim imenima - kazao je Laganin.

Direktor agencije SIEPA je rekao da je Srbija za prvih pet meseci 2012. privukla nešto više od 400 milona evra stranih investicija, što je za oko 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je priliv bio 540 miliona.

Navodeći da je u prvom kvartalu ove godine priliv direktnih stranih investicija bio za 40 odsto manji nego u prva tri meseca 2011, Laganin je istakao da se može reći da je u drugom kvartalu došlo do rasta ulaganja.

- To je trend koji očekujemo da će se nastaviti i u drugoj polovini godine - dodao je Laganin.

Glavni razlog za pad investicione aktivnosti u Srbiji u prvom delu 2012. je kriza u evrozoni, odakle dolazi najveći deo stranih ulaganja, istakao je on, dodajući da ostale zemlje u regionu imaju još manje investicija nego Srbija.

Laganin je kazao da je razlog za usporavanje investicija u prvom delu godine i to što su se 2012. održali izbori, a u vreme izbora u Srbiji tradicionalno opada nivo ulaganja.

Nekoliko procesa za nove investicije je manje ili više dovedeno do kraja i za realizaciju čekaju donosioce odluka i formirane državnih institucija, kazao je direktor agencije SIEPA Božidar Laganin. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana