Strmoglavile se cene nekretnina

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Ekonomska kriza dovela je u tešku situaciju tržište nekretnina u jugoistočnoj Evropi, navodi SETimes, dodajući da kriza tog tržišta traje još od kraja 2008. godine.

Ukupno gledajući, u regiji je vrednost nekretnina od tada pala od 30 do čak 50 posto.

Od Grčke do Rumunije planovi za gradnju industrijskih i turističkih projekata odloženi su, a započeti su zaustavljeni. Nastavak krize znači da su odloženi planovi za širenje poslovanja niza kompanija.

Na primer, pre pet godina Crna Gora je proživljavala neviđen uzlet graditeljstva i tržišta nekretnina. Nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine usledio je velik interes kupaca iz Rusije za nekretnine u toj zemlji, što im je podiglo cene, tako da je kvadrat stana u Podgorici dostigao 1.000 evra, a u crnogorskom priobalju i do 2.500 evra. Cene su sada u najelitnijim lokacijama crnogorske obale pale za čak 80 posto.

U Srbiji se grade samo projekti koje finansira država, a privatni ulagači grade vrlo malo. Predsednik Odbora za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić kaže da se u predgrađima grade male zgrade sa nekoliko stanova, a zbog krize je čak pala i cena luksuznih stanova na najprestižnijim lokacijama.

Bugarsko tržište nekretnina, koje je do pre nekoliko godina doživljavalo uzlet, od 2008. godine trpi veliku krizu. Cene nekretnina u toj zemlji pale su u proseku za čak 42,8 posto, a najveći je pad u Sofiji, 45,6 posto.

Prema službenoj statistici, cena nekretnina u Bugarskoj padala je i u prvom kvartalu ove godine pa je na kraju marta prosečna cena kvadrata stana iznosila 452 evra. Prošle je godine prosečna cena bila 463 evra, a 2008. godine 697 evra.

I u Bukureštu se manje gradi, manje je izdanih odobrenja za građenje, pre svega zbog velikog broja neprodanih stanova. Cena najma stanova u Bukureštu snizile su se zbog krize od 50 do 60 posto.

Kao i u ostalim zemljama regije, tako i u Grčkoj na desetine hiljada nekretnina čeka kupce. Prodaje nema ni nakon što je cena znatno pala, a trgovci nekretninama nude sve povoljnije uslove kupnje. U ponudi je čak oko 25 hiljada luksuznih vila.

Makedonija je jedina zemlja regije u kojoj kriza nije zaustavila građenje, cene nekretnina nisu se snižavale, posebno u središtu Skoplja. Cena kvadrata stana u glavnom gradu Makedonije je od 1.000 do 1.200 evra, a najluksuzniji stanovi dostižu cenu kvadrata i od 1.800 evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana