Nemačka: Grke treba isplaćivati u drahmama

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Grčka bi trebala početi da polovinu svojih penzija i plata državnih službenika isplaćuje u drahmama kao deo postepenog izlaska iz evro zone, kaže generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Aleksander Dobrindt.

On je u više navrata ponovio da bi Grčkoj bilo bolje van evrozone.

- Što se tiče Grčke, sa njom smo stigli do kraja puta. Više ne sme biti dodatne pomoći. Zemlja koja ne želi da ispuni dogovorene uslove, ili nije u stanju da to učini, mora dobiti priliku van zone evra - rekao je on.

Njegova CSU je često kritikovala evropske pakete pomoći upućene Grčkoj, ali njegovi komentari ukazuju na stepen nezadovoljstva Nemačke u pogledu neuspeha zvanične Atine da ispuni reformske ciljeve dogovorene u okviru paketa pomoći, u vrednosti od 130 milijardi evra.

- Postepeni povratak na staru valutu je bolji za Grčku od naglog prelaska. Ukoliko bude imala drahmu kao paralelnu valutu, to će joj omogućiti da ostvari ekonomski rast - rekao je on.

Dobrindt nije objasnio kako bi Grčka uspela da se delimično vrati na staru valutu, a da to ne izazove previranja na finansijskim tržištima.

Istovremeno, kako piše nemački nedeljnik Špig pozivajući se na izjavu neimenovanog istaknutog diplomate iz Evropske unije, MMF neće ponuditi Grčkoj novu pomoć. 

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond procenjuju da li Grčka, suočena sa ogromnim dugovima, ispunjava obaveze vezane za reforme. Grčka se nada da će u avgustu i septembru dobiti nove zajmove, vredne 12,5 milijardi evra.

Grčkoj su Evropska unija i MMF ponudili pomoć od 173 milijarde evra u periodu od tri godine, ukoliko Atina sprovede ekonomske reforme i mere za smanjenje deficita.

Ipak, međunarodni donatori su tokom posete okončane 9. jula zaključili da Grčka nije ostvarila postavljene ciljeve i da mora ubrzati reforme. Tako ministar inostranih poslova Nemačke Gido Vestervele kaže da je "zadatak grčkom premijera Samarasa herkulovski". 

- Mi smo spremni da pomognemo Grčkoj, ali ona ne može da izbegne strukturne reforme - kazao je Vestervele. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana