Slovenija: Hrvatska da bira - štediše ili EU

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ukoliko Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke, kaže Karl Erjavec.

Radi se o otprilike 545 miliona nemačkih maraka koje su devizne štediše prenele na domaće banke, a Zagrebačka i Privredna banka sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.

- Postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratifikuje ugovor ako Hrvatska pitanje Ljubljanske banke ne bude htela da rešava u okviru pregovora o sukcesiji bivše SFRJ - rekao je Erjavec, slovenački ministar spoljnih poslova.

Da slovenački poslanici, čijom će se dvotrećinskom većinom odlučivati o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske, ne planiraju da pristanu na ikakvu isplatu novca potvrđuje i ranije izjava neimenovanog izvora iz tamošnje vlade, koji je takođe rekao da je moguće da će Slovenija iskoristi problem s Ljubljanskom bankom kao izgovor za nepotpisivanje ratifikacije, pišu regionalni mediji.

Komentarišući izjavu Erjavca, hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da bi bilo dobro da Slovenija počne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sa EU.

Ističući važnost hrvatsko-slovenskog partnerstva u okviru EU, ona smatra da vezivanje dva odvojena procesa ne bi donelo ništa dobro.

- U ovom trenutku bi bila jedna neobično važna i pozitivna poruka, a mislim i izvodljivo da Slovenija, s jedne strane, krene s procesom ratifikacije pristupnog ugovora, a, s druge strane, da rešavamo ono što smo se dogovorili da ćemo rešavati i gde smo uostalom mi kao hrvatska strana i predložili neki pomak na osnovu kojeg su sada i s jedne i druge strane imenovani finansijski stručnjaci, koji bi trebalo da predlože neka rešenja i hrvatskoj i slovenačkoj vladi - istakla je Pusićeva.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana