Kanađani traže litijum u Srbiji

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug

Kanadska kompanija "Ultra litium" (Ultra Lithium) počinje geološka istraživanja ruda litijuma i bora u Srbiji, saopštila je Ambasada Kanade u Beogradu.

"Ultra litium" u Srbiji preko svoje lokalne firme "Ultra Balkans" koja je 100 odsto u vlasništvu te kanadske kompanije, istraživaće rude litijuma i bora u obliku novootkrivenog minerala jadarita.

Istraživanja tih ruda "Ultra litium" bazira na proceni da Srbija raspolaže sa do 20 odsto svetskih rezervi litijuma, minerala koji se koristi u baterijama i vozilima na električni pogon, kao i na očekivanjima da će tražnja za litijumom rasti po dvocifrenoj stopi u narednih deset godina, odnosno da će u tom periodu porasti do 200 odsto, navodi se u saopštenju.

"Ultra litium" je dobio sedam dozvola za istraživanje od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje pokrivaju površinu od 643 kilometara kvadratnih u oblasti Koceljeva, Trnava, predeo istočno od Valjeva, Preljina, Lađevci, Kragujevac i Blace.

Kompanija će započeti svoj multidisciplinarni program istraživanja koji uključuje inženjersko-geološko istraživanje terena, mapiranje, geohemijsko uzorkovanje i geofizička istraživanja, navodi se u saopštenju.

Povodom početka istraživanja ta kanadska kompanija će u ponedeljak 23. jula obeležiti početak svojih aktivnosti u Srbiji a svečanosti u opštini Blace, prisustvovaće ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk, predstavnici kompanije i opštine Blace.

Kompanija "Ultra Litium" bavi se geološkim istraživanjima rude litijuma, bora i ostalih retkih metala, a aktivna je u Kanadi i SAD-u.

Strategijom upravljanja mineralnim resursima Srbije procenjeno je da bi Srbija do 2020. mogla da proizvodi oko 90 odsto evropske i oko 10 odsto svetske proizvodnje litijuma.

Istraživanja u jadarskom basenu kod Loznice već nekoliko godina sprovodi jedna od najvećih svetskih kompanija u rudarstvu australijska firma Rio Tinto, a procenjeno je da Jadarski basen sadrži oko 220 miliona tona rude jadarit. Otvaranje rudnika jadarita, iz koga se dobija litijum, se očekuje 2014. godine.

Podstaknute dobrim rezultatom istraživanja u jadarskom basenu i druge kompanije istražuju litijum u Srbiji, na oko 15 istražnih polja u centralnom i istočnom delu zemlje i već ima naznake da na još jednom istražnom polju u blizini Mionice i Valjeva može da se pronađe sličan mineral kao u jadarskom basenu, rečeno je ranije Tanjugu u resornom ministarstvu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana