Srbija sve rizičnija za strane banke

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Da bi se Srbija danas zadužila u inostranstvu, u startu mora da plati 1,8 odsto više nego prošle godine u ovo doba. Za toliko je, kažu bankari, porasla takozvana "riziko premija" naše zemlje: sa 3,01 odsto na 4,81 odsto.

To znači da smo, kao dužnik, postali više rizični za onoga ko nam pozajmljuje pare, dok su krediti za nas postali skuplji. Ovaj rizik, kao žitelji Srbije, plaćamo baš svi, tako da posledice oseća i srpska privreda i građani, koji se sve skuplje uzajmljuju.

- Kada se ovdašnja banka zadužuje u inostranstvu, u tu kamatnu stopu zaračunava se euribor, marža likvidnosti i marža rizika zemlje koja je porasla - objašnjavaju bankari iz banaka u stranom vlasništvu.

- Kada novac uđe u Srbiju, tek tada, na tu cenu, mi zaračunavamo maržu rizika za konkretnog klijenta, operativne troškove i profitnu maržu. Jasno je da svaki porast riziko premije koju mi plaćamo kada se zadužujemo, moramo da uračunamo u kamatnu stopu po kojoj ovde plasiramo kredite privredi i stanovništvu.

Rast riziko premije Srbija prvenstveno duguje trenutnoj makroekonomskoj situaciji: neplanirano velikom deficitu u državnoj kasi, rastu javnog duga, nedostatku sporazuma sa MMF, iščekivanju formiranja nove vlade... Međutim, bankari navode da nije samo Srbija "kriva" za porast ovog pokazatelja - i na globalnom nivou u celoj evrozoni došlo je do pogoršanja ekonomske situacije, što se, takođe, odražava na cenu plasmana kredita i zaduživanje.

- Prekid aranžmana sa MMF bio je prelomna tačka onoga što će se posle desiti sa kursom dinara - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

- Posle toga sledi priča sa "Ju-Es stilom", pa izbori u državi, koje svaki investitor smatra događajem koji ne pogoduje stabilnosti ekonomije, pre svega zbog vanrednog trošenja sredstava.

Nestabilan kurs podiže valutni rizik, koji je takođe bitan parametar za investiranje u jednoj zemlji.

- U Srbiji se zarađuje u dinarima, pa svaki pad kursa domaće valute otežava otplatu kredita, što se i vidi po porastu udela problematičnih kredita - objašnjava Nikolić.

Nikolić navodi da smatra da banke, ipak, ne plaćaju znatno veću cenu zaduživanja u inostranstvu.

- Iako je "riziko premija" porasla, euribor je na nižem nivou nego pre godinu dana, tako da nisam siguran da banke plaćaju znatno višu cenu za svoje zaduživanje - zaključuje Nikolić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana