Dunav osiguranje ugrožava budžet države?

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Najveća domaća osiguravajuća kuća Dunav odbila je predlog sporazuma sa Vladom Srbije i podnela nalog za prinudnu naplatu odštete za avionsku nesreću iz 1976. godine.

Iznos koji Dunav potražuje višestruko veći od njegove potencijalne buduće obaveze.

Srbija je kao naslednik SFRJ preuzela na sebe obavezu da isplati inostranim poveriocima odštete kao nadoknadu za avionsku nesreću koja se desila 1976. godine iznad Zagreba i u kojoj je u sudaru dva aviona poginulo 176 putnika i članova posade.

Ova odšteta koju Srbija treba da isplati inostranim reosiguravačima se isplaćuje preko domećeg Dunav osiguranja koji insistira na naplati celokupne štete od oko 30 miliona evra, iako se pravosnažne presude odnose na iznos od 6,5 milina dolara i 3,5 miliona nemačkih maraka.

Predstavnici vlade su u prethodnih nekoliko meseci razgovarali sa rukovodiocima Dunav osiguranja i ponudili im sporazum o regulisanju odnosa po osnovu pravosnažne presude Privrednog suda od 2000. godine, piše u saopštenju.

- Vlada je, takođe, bila spremna i da donese zaključak kojim bi se obavezala da kompaniji Dunav osiguranje plati svaki iznos koji bude određen presudama ili poravnanjem sa potencijalnim inopoveriocima. Namera države bila je da se ni na koji način ne ošteti kompanija Dunav osiguranje i da se pruži garancija da će Republika Srbija svako plaćanje izvršiti iz svog budžeta - saopštila je Vlada.

Međutim Dunav osiguranje je odbio ovu ponudu i nastavio je da insistira na isplati cele sume.

Kako piše u saopštenju, Vlada Srbije je zato obezbedila i rezervisala 500 miliona dinara za Dunav osiguranje na osnovu novčanih kazni i penala po rešenju sudova. Vlada je tu odluku donela 16. jula, kako bi u slučaju prinudne naplate, bila u mogućnosti da redovno servisira svoje ostale obaveze, a pre svega, redovnu isplatu penzija i socijalnih davanja koji bi potencijalno bili ugroženi izvršnim nalogom Dunav osiguranja.

- Vlada svojevoljno neće ovaj iznos isplatiti, ali Dunav osiguranje poseduje izvršnu sudsku presudu na osnovu koje može jednostrano da naplati celokupno potraživanje od 3,5 milijardi dinara sa računa Republike Srbije - dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu ozbiljnu ekonomsku situaciju, Vlada Srbije smatra da ne treba da prenosi više sredstava od onih koje trenutno potražuju inoreosiguravači koji su kontaktirali Dunav osiguranje jer bi to bilo nekorektno prema poreskim obveznicima, navedeno je u saopštenju.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana