RTS uteruje dugove za pretplatu

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Radio-televizija Srbija predložiće Vladi Srbije nova zakonska rešenja kako bi se ispunila obaveza države da obezbedi RTS-u stabilan izvor finansiranja.

Ta rešenja treba da izjednače prava i obaveze građana Beograda i Novog Sada koji su prošlog meseca u više od 60 procenata platili TV pretplatu i ostatka Srbije gde se prosečna naplata kreće oko 21 procenat, saopštio je RTS.

RTS je u saopštenju povodom odluke Osnovnog suda u Čačku da odbije tužbe javnog servisa protiv grđana koji nisu plaćali pretplatu, naveo da će pred tim sudom preduzeti dalja pravna sredstva predviđena Zakonom o parničnom postupku.

U saopštenju se ističe da odluka Suda u Čačku stvorila neujednačenu sudsku praksu u postupcima protiv tuženih zbog neplaćanja pretplate, i podseća da RTS nije tražio i nije uveo pretplatu već je ta nadoknada uvedena odlukom Vlade Srbije 2002. godine i Zakonom o radiodifuziji.

- Samo novi Zakon, kojim se obezbeđuje finansiranje javnog servisa, menja sadašnju zakonsku obavezu građana da plaćaju nadoknadu za javni servis u ovom obliku - navodi se u saopštenju i ističe da po važećim propisima RTS ne naplaćuje pretplatu već je taj posao poveren EPS-u. 

RTS je obavezan da, štiteći interes građana koji redovno plaćaju pretplatu, utužuje građane koji ne plaćaju pretplatu i u postupku prilaže finansijske kartice sa podacima dobijenim od EPS-a, koje većina sudova prihvata kao verodostojenu ispravu.

Osnovni sud u Čačku odbio je 311 tužbi Radio-televizije Srbije podnetih protiv građana koji nisu plaćali televizijsku pretplata, rekla je juče vršilac dužnosti predsednika tog suda Svetlana Krunić Tasevski. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana