Dačić i SNS žele političkog guvernera NBS

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Svakodnevni pritisci mandatara Ivice Dačića i SNS na guvernera siguran su znak da nova vlast sprema teren da na mesto Dejana Šoškića postavi funkcionera SNS Jorgovanku Tabaković. 

U stručnoj javnosti se o njoj već govori kao o političkom guverneru, kojeg je za tu funkciju preporučila politika, a ne struka, iako je i ona doktor ekonomskih nauka.

Da li će doći do smene guvernera, uprkos spekulacijama i političkih priprema terena za to, ipak je još neizvesno. Stvar, kako to figurativno kaže ekonomista prof. dr Ljubomir Madžar, još nije završena i ne mora da znači da će se tako odigrati.

- Sam Šoškić nije napravio nijednu krupniju pa ni sitniju grešku, čini mi se, kao guverner. On je jedan naših najobrazovanijih ekonomista u monetarnoj ekonomiji. Spada u najuži vrh dobrih monetarnih ekonomista koje Srbija ima. To, kao i činjenica da ne vidim promašaja u njegovom guvernerskom poslu, bili bi razlozi da bi bilo jako nepotrebno i nepoželjno, pa i naopako da ga smene i postave partijskoj čoveka - ističe dr Madžar.

On kaže da bi to bio utoliko čudnije, jer su sve partije koje žele da formiraju vladu zagovarale departizaciju, i da je to pred izbore bio masovan čin zaklinjanja.

- U slučaju smene guvernera, to bi bio jasan dokaz da o departizaciji nema govora.

Mandat guvernera, stav je Vladimira Gligorova, ne bi trebalo da bude kratak i da koincidira sa mandatom političkih vlasti. Najbolji način, po njegovom mišljenju, da se konačno utvrdi da li je moguća samostalna centralna banka, jeste da se uspostavi profesionalna, a ne politička odgovornost rukovodstva.

To je obično lakše obema stranama ukoliko jedna drugoj ništa politički ne duguju. Ukoliko je cilj monetarne politike jasno određen, smatra Gligorov, guverner će ili biti dorastao tom zadatku ili neće.

- I dužina njegovog boravka na toj funkciji će zavisiti od toga. Koliko se može zaključiti iz izjava članova buduće vladajuće koalicije, novi koncept privredne politike koju oni imaju u vidu podrazumeva veću, a ne manju politizaciju centralne banke, pa čak i komercijalnih banaka i korporacija. Najavljuje se njihovo stavljanje u službu naroda i socijalne pravde - izričit je Gligorov.

Centralna banka, kako kaže, najbolje služi ako obezbeđuje nisku i predviljivu stopu inflacije, a ima veoma male mogućnosti da doprinese socijalnoj pravdi.

Potvrdu da je Jorgovanka Tabaković kandidat za guvernera između redova dao je i v.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić, koji je rekao da će „na jednoj od najodgovornijih državnih funkcija” biti funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković, koja je krajem prošle nedelje izjavila da za nju "nema mesta u vladi" i da neće biti ministarka.

Osim toga, Vučić je izjavio i da Dejan Šoškić nije "sveta krava", da ga je na mesto guvernera doveo lider DS Boris Tadić i da smatra da bi Jorgovanka Tabaković bila bolji guverner od Šoškića.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana