“Besne ptice“ vrednije i od Nokije

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Tvorci planetarno popularne igre Angry Birds, koja je na razne pametne telefone skinuta više od neverovatnih milijardu puta, sada su na putu i vrlo vrednog IPO-a za koji se očekuje da bi mogao da iznosi čak devet milijardi dolara.

Kao poređenje, to je više od sadašnje tržišne vrednosti Nokije, do sada najvrednije i u svetu najpoznatije kompanije iz Finske.

Prodavanje igara po 99 centi možda na prvi pogled ne izgleda kao put prema vrlo uspešnoj kompaniji sa godišnjim prometom od 100 miliona i prihodom od 48 miliona američkih dolara, ali upravo je to ono što se protekle godine dogodilo finskoj kompaniji Rovio Entertainment.

Do pre samo nekoliko godina mogućnost da bi relativno mala i nepoznata kompanija koja zapošljava 300 ljudi mogla da nadmaši giganta u proizvodnji mobilnih telefona sa više od 122.000 zaposlenih širom sveta izgledala bi tržišno sasvim nemoguća.

Činjenica je da u Roviju izvanredan poslovni uspeh mogu zahvaliti samo jednoj jednostavnoj igri koja je daunlodovana više od milijardu puta, od čega su čak 25 posto svih preuzimanja plaćene kopije.

Rovio je svoje poslovanje proširio ne samo na igre, nego i na igračke rađene prema likovima iz tih igara, a tu je i licenciranje korištenja likova u reklamne svrhe koje takođe donosi znatan deo prihoda, ukupno oko 30 posto tokom protekle godine.

Na kraju, tu je i ideja o snimanju animiranog filma koja bi Angry Birds dovela i u sasvim novi medij, dok je upravo objavljena i nova igra Amazing Alex, koja je u roku od samo osam sati dospela na prvo mesto najprodavanijih aplikacija.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana