Italija u panici, Sicilija pred bankrotom

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Premijer Italije Mario Monti izjavio je da je zabrinut da bi Sicilija mogla da bankrotira i pozvao predsednika tog regiona Rafaela Lombarda da ode sa funkcije.

- Mario Monti, ozbiljno zabrinut oko mogućnosti da bi Sicilija mogla da bankrotira zbog svog deficita, napisao je pismo predsedniku regiona Rafaelu Lombardu, tražeći potvrdu da će on dati ostavku 31. jula, kao što je najavljeno - saopštila je kancelarija premijera, a prenela agencija AFP.

Nakon što je primio pismo, Lombardo je zahtevao da se sastane sa Montijem, što je zakazano za sledeći utorak. Predsednik sicilijanskog regiona često je optuživan za korupciju i povezanost sa mafijom.

Predsednik grupacije poslodavaca Sicilije, Ivan Lo Belo, rekao je za italijanski dnevnik Korijere dela sera da je zabrinut da je region na ivici nesolventnosti i apelovao na Montija da interveniše.

Bonitetna agencija Mudis je pre dva dana snizila kreditni rejting 23 italijanske ospštine i regiona, uključujući Siciliju.

Pored problema sa Sicilijom, Banka Italije je juče snizila svoju zvaničnu prognozu za recesijom pogođenu italijansku privredu, navodeći da očekuje da će bruto domaći proizvod ove godine biti smanjen za dva odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana