Zabrana izvoza pšenice i kukuruza?

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Na to da je na njivama dogorelo do nokata i da su nepovoljne vremenske prilike dovele do šteta na poljoprivrednim proizvodima, koje ćemo na kraju možda vagati i milijardama evra, ukazuju i sve glasnija razmišljanja o donošenju zabrane izvoza pojedinih kultura.

Kako je sada najgora situacija s kukuruzom, ovih dana se kao veoma moguća opcija pominje spuštanje rampe za žito. Zagovornici te mere ukazuju na to da bi, ako to ne uradi tehnička vlada, prvi potez nove vlade morao da bude uvođenje zabarane za izvoz pšenice i kukuruza barem do kraja godine, dok se konsoliduju redovi i uvidi kakva nam je zapravo letina.

Po njima, ta mera je prosto neophodna za stabilizaciju cena na domaćem tržištu jer se, s obzirom na umanjen rod, očekuju značajnija poskupljenja namirnica, a potrebno je i da se spreči nekontrolisan izvoz žita dok se ne uvidi kakvi su nam bilansi i kako smo prošli s letinom.

Vukosav Saković iz Žita Srbije napominje da smo kao država preuzeli razne obaveze, pa bi i donošenje zabrane moralo da se sagleda u tom svetlu.

Naime, potpisali smo sporazum o trgovini s EU, kao sastavni deo SSP-a, i obećali da nećemo preduzimati nikakve dodatne mere, što verovatno podrazumeva i usaglašavanje stavova naše kancelarije za pridruživanje s Briselom.

– Očekivati zabranu preko noći nije realno, a nezahvalno je govoriti i o tome da li je ona neophodna ili ne jer je mnogo argumenata i za i protiv – kaže Saković.

– Što se pšenice tiče, sigurno je da je imamo dovoljno, čak i više nego što ovoj zemlji treba. Domaće potrebe su, naime, oko 1,6 milion tona a žetva je završena s 1,9 milionom tona a imamo i 100.000 tona prelaznih zaliha. S druge strane, ako se neko plaši prekomernog izvoza, ako žele da se cene limitiraju na domaćem tržištu, da ne rastu, jedna od mera bi mogla biti zabrana izvoza, kao što bi mogla biti i neka druga mera, poput ukidanja carina na uvoz. U svakom slučaju, siguran sam da će to biti aktuelna tema u narednom periodu, a nisam siguran da se neće završiti zabranom - kaže on.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana