'IT sektor je šansa Srbije'

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Srpska softverska industrija izvezla je prošle godine softver u vrednosti od 200 miliona evra i ima veliki potencijal za rast i razvoj u narednim godinama.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja je kazao da je industrija informacionih i komunikacionih tenologija (IKT) najzdraviji deo ekonomije Srbije kojoj je 90 odsto poslova vezano za izvoz i da bi država trebalo da je podrži.

- Podrška IT sektoru mogla bi da se pruži po rumunskom modelu ukidanja i smanjenja poreza i doprinosa, ali i kroz subvencije – kazao je Šolaja.

On je kazao da su srpske softverske kompanije veoma uspešne na tržištu izvoza usluga (outsorcing), ali da je potrebno da se više fokusiraju na razvoj sopstvenih proizvoda.

Tako bi jedan proizvod mogli da izvezu više puta, većem broju klijenata, ali su za to potrebne investicije, vreme i ljudi, kazao je Šolaja.

Kako je dodao Šolaja, Vojvođanski klaster IKT postoji dve godine i okuplja 27 kompanija.

Vojvođanski IKT klaster (VOICT) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) organizovale su srpsko-nemački IT biznis dijalog.

Cilj skupa bio je da približi kompanije, institucije i organizacije iz dve zemlje, istraži mogućnosti za saradnju i pospeši dijalog koji vodi do stvaranja novih poslovnih mogućnosti za srpske i nemačke kompanije u IT sektoru.

Konsultant iz GIZ-a Jirgen Kapenman kazao je da su nemačke IT kompanije zaiteresovane za saradnju sa firmama iz Srbije, ali da ne poznaju dovoljno srpsko tržište, zbog čega je potrebno raditi više na predstavljanju srpske IT industrije.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana