NLB ima 1,5 mlrd. evra teško naplativih kredita

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

U svom kreditnom portfelju Nova Ljubljanska banka (NLB) ima 1,5 milijarde evra, odnosno petnaest odsto, teško naplativih kredita, pokazao je brižljivi pregled poslovanja banke.

Vlada, koja je upoznata sa ovom činjenicom odlučila je da investicije banke prenese na novi upravljački holding za čije osnivanje saglasnost treba da da i parlament.

Država Slovenija je nedavno već dokapitalizovala NLB, a ministar finansija Janez Šušterčič je objasnio da će do kraja iduće godine toj najvećoj banci biti potrebano još "maksimalno pet stotina miliona evra dodatnog kapitala", za koliko će biti potrebno još je dokapitalizovati.

On je dodao, da s obzirom da je vlada odlučila da potraživanja prenese na Slovenački državni holding, neće biti potrebna dodatna dokapitalizacija NLB banke.

Problematična potraživanja banke bi, kako je objasnio, na holding trebalo da budu prenesena po ekonomskoj, a ne knjigovodstvenoj vrednosti, kao i osiguranja kredita, što znači da bi holding mogao postati vlasnik nekih kapitalskih učešća u Merkatoru, Pivovari Laško, Cinkarni Celje, Heliosu i nekim drugim preduzećima.

Prema mišljenju ministra, banka bi na taj način "imala očišćene bilanse, mogla bi početi delovati kao normalna banka i povećati svoju kreditnu aktivnost i postati interesantna i za privatne ulagače".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana