Mudis srušio kreditni rejting Italije

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Kreditna agencija Mudis je smanjila kreditni rejting Italije, ističući da će, najverovatnije, toj zemlji biti povećani troškovi zaduženja.

Rejting Italije smanjen je za dva podeoka sa “A tri” na “Be-aa2″, što je dva nivoa iznad “junk” (smeće) statusa.

U svom saopštenju Mudis navodi da su se pogoršala predviđanja za stanje ekonomije te zemlje i da je otežan pristup kreditnim tržištima.

Italija danas treba da izađe na finansijsko tržište kako bi prikupila oko 5,25 milijardi evra na aukciji za srednjoročne i dugoročne državne obveznice.

Mudis ističe da će se Italija sada, najverovatnije, suočiti sa daljim rastom troškova finansiranja ili gubitkom pristupa na tržište za pozajmice za potrebe budžeta.

- Rizik izlaska Grčke iz evrozone je povećan, španski bankarski sistem iskusiće veće kreditne gubitke nego što se očekuje i sami izazovi Madrida su mnogo veći nego što se to ranije priznavalo. Predviđanja za stanje italijanske ekonomije su pogoršana, što se ogleda u slabom ekonomskom rastu i većoj stopi nezaposlenosti. Time se stvara rizik od neuspeha u ispunjavanju ciljeva za fiskalnu konsolidaciju - navodi agencija Mudis.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana