Klijenti dobili spor protiv banke

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Sud časti pri Privrednoj komori Beograda doneo je odluku po kojoj je Pireus banka proglašena krivom za povredu dobrog poslovnog običaja i morala jer je kamatne stope menjala na osnovu poslovne politike.

Mera je doneta na osnovu pojedinačnih tužbi 18 klijenata, a u narednih mesec do dva oni će tužbe podneti i Prvom osnovnom sudu.

Sud časti doneo je ovu odluku jer banka u vreme zaključenja ugovora o kreditu sa klijentima nije pregovarala i jasno utvrdila tačne i precizne parametre za određivanje kamatne stope i metodu izračunavanja, već se je pozvala na poslovnu politiku.

- Ova mera Suda časti predstavlja predvorje parničnog postupka pred Prvim osnovnim sudom u kome će ova odluka Suda časti biti od velikog značaja. Utvrđeno je da ugovor o kreditu nije pravno valjan, što podrazumeva obavezu banke da taj novac koji je neosnovano stekla vrati klijentima - kaže Nikola M. Tomašević, advokat koji zastupa 18 klijenata Pireus banke.

Klijenti koji su rešili da tuže banku iz svih su krajeva Srbije - Beograda, Novog Sada, Smedereva, Ćuprije, Sremske Kamenice... 

Na pitanje da prokomentarišu odluku Suda časti Privredne komore Beograda, u Pireus banci odgovaraju da su uvek poslovali u skladu sa domaćom zakonskom regulativom.

- Takođe, banka je u potpunosti prihvatila i primenila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga - kažu u Pireus banci. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana