Dozvoljeni minus skuplji od keš pozajmice

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Kad se plata istroši, sve više građana dolazi do novca na najlakši način - korišćenjem minusa na tekućem računu. Takvo zaduživanje je najskuplje jer prosečna godišnja kamata iznosi oko 34 odsto, dok je kamata na keš kredit i do 10 odsto niža.

Dozvoljeni minus je prvi izbor građana, kad plata ne pokriva mesečne troškove. Sve je više i onih koji kasne u otplati, zbog čega kasnije plaćaju paprene naknade. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, broj tekućnih računa u docnji za prvih šest meseci ove godine je iznosio 263.831, što je rast od 11,4 odsto u odnosu na prethodni period.

Glavni razlog za ovaj trend je dostupnost, za razliku od jeftinijih keš kredita, gde treba odvojiti vreme i za proceduru. Za dozvoljen minus potrebno je samo biti stalno zaposlen i podneti izvod o poslednje tri plate. Ako je prosek te tri plate, recimo, 40.000 dinara, toliki se minus odobrava. Ali to nije jeftino.

Na primer, ako na početku meseca iskoristite pun dozvoljeni minus, svih 40.000, uz mesečnu kamatu od 2,5 odsto (34,49 odsto godišnja efektivna kamata), ta usluga za mesec dana košta 1.000 dinara. Ako ne smanjujete nivo zaduženja cele godine, za kamatu treba izdvojiti 12.000 dinara.

- Klijent ne mora da iskoristi dozvoljeni minus, ali ta sredstva ima na raspolaganju. Za samo odobrenje minusa, odnosno na ukupan odobren iznos klijenti ne plaćaju naknadu. Kamata se obračunava samo na novac koji se iskoristi - objašnjavaju u Unikredit banci. Korišćenje minusa se najviše isplati ako se koristi nekoliko dana pred platu.

- Ako se, na primer, 28. jula iskoristi dozvoljeno prekoračenje, a plata klijentu legne na račun 30. jula, to znači da se kamata za iskorišćeni iznos obračunava samo za tri dana - kažu u Unikredit banci.

Kod ovakvog zaduživanja ipak treba biti oprezan, jer se iz dozvoljenog lako sklizne u nedozvoljeni minus.

Kako možete da se zadužite
- Minusom na platnoj kartici
- Kreditnom karticom
- Čekovima
- Keš kreditom
- Potrošačkim kreditom 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana