Šoškić: 'Privrednici' ni fen ne umeju da naprave

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Da bi se omogućilo ozdravljenje privrede, dugoročan rast zaposlenosti i blagostanje stanovništva, korupcija se mora iskoreniti, ukazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

- Nezaposlenost, niska ekonomska aktivnost, visoke cene, nepoverenje stranih investitora i rast javnog duga, žive i rastu u velikoj meri na zajedničkoj hrani - korupciji. Uz neminovno moralno i etičko pitanje koje se s pravom postavlja, korupcija je par ekselena i ekonomsko pitanje - naveo je guverner Šoškić u autorskom tesktu za Politiku.

- Korupcija na različitim segmentima tržišta: rada, robe i usluga, ili novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u 'ovce' koje gube u nefer utakmici sa 'dobro povezanim' i nesolidnim. Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe - naveo je guverner.

Privrednici stasali na korupciji, prema njegovim rečima, nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu.

- Oni nisu u stanju samostalno da proizvode sofisticiran, nov, konkurentan proizvod i da ga izvoze na svetsko tržište uz profit - naveo je guverner NBS.

- Ni nov televizor, ni traktor, ni mašinu za veš, ni fen za kosu... Ništa! Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri - piše Šoškić.

Šoškić je, pored ostalog, naveo da korupcija odbija strane investitore i da mnogi investicioni projekti nisu dovoljno isplativi da bi kompenzovali prisustvo korupcije u sistemu.

Prema rečima guvernera, korupcija kreira posebnu vrstu "rentijerskih" privrednika i monopolizovane privrede koja ne stvara nove vrednosti, već redistribuira postojeće.

- Preko noći se stvaraju bogatstva i naglašavaju socijalne nejednakosti u društvu koje nisu posledica sposobnosti, već korupcije - kazao je on.

Šoškić je istakao da korupcija u javnim preduzećima vrlo često vodi u njihovo poslovanje sa gubicima zbog kojih ne plaćaju dividende državi - svom vlasniku.

- Istovremeno, njihove gubitke preuzima država direktno ili kroz državne garancije. Cenu i u jednom i u drugom slučaju plaćaju poreski obveznici - građani - naveo je guverner NBS. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana