'Ako terorišemo banke, otići će'

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je ideja o zamrzavanju potraživanja banaka na dve godine "besmislica" i da bi to dovelo do uništavanja bankarskog sektora.

- Linearno zamrzavanje potraživanja banaka za sve je jedna besmislica. To je populizam koji kad bi se realizovao najviše bi platitli oni koji mu se najviše raduju. Sa izuzetkom nekih par velikih dužnika, koji bi to jedva dočekali - rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju zamrzavanja potraživanja, što predlaže jedna broj privrednika, banke bi otišle u ogromne gubitke i, da bi to izbegle, napustile bi Srbiju.

- Kada banke neko tera u gubitke one će reći: Dobro dosta smo bili u Srbiji, sad idemo negde gde nas neće terorisati. I onda ćemo mi vrlo
brzo imati bankarstvo kakvo smo imali devedesetih godina prošlog veka - rekao je on.

Stevanović je istakao da su banke već dobrovoljno zamrznule ili reprogramirale potraživanja gde god su to mogle da urade. Bankama, napomenuo je, nije u interesu da dobiju imovinu koja je založena, već je u interesu da im se redovno otplaćuje kamata i da im se vrati glavnica u nekom roku.

- Prema tome, na dobrovoljnoj osnovi to se već dešava i postoje aranžmani reprogramiranja koji su urađeni zajedno sa preduzećima koja su upala u probleme - rekao je on.

Prema mišljenju Stevanovića, eventualno bi bilo moguće da poslovne banke budu "još malo šire po tom pitanju", ako bi centralna banka dala neke olakšice, kao što je oslobađanje nekog od obaveznih rezervi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana