Festivalska groznica u NS: Počinje EXIT

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Radio Slobodna Evropa

U četvrtak, 12. jula počinje trinaesti Exit festival u Novom Sadu. Najpopularniji muzički događaj će i ove godine ugostiti više hiljada posetilaca.

Novi Sad u naredna četiri dana neće spavati: sudeći po višegodišnjoj praksi više hiljada mladih iz celog sveta će provesti nekoliko dana u ovom gradu. Trinaesti Exit ugostiće i više od četristo izvođača na dvadeset lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prvi posetioci festivala stigli su još u ponedeljak – glavni motiv im je da provere da li je istina da je Exit najbolji muzički festival u Evropi.

Portparolka festivalskog kampa, Miljena Vučković kaže da i sam kamp nudi svoj program, tako da osim noćnih žurki mladi imaju mogućnost da ceo dan budu uključeni u razne događaje.

- Najveće grupe dolaze iz Britanije i Holandije ali isto tako raste interesovanje za kamp i u drugim državama kao što je Rusija, Belgija, Rumunija i Španija. Svaki dan imamo muzički program ovde u kampu i naravno razne radionice, pa tako na primer i eko radionice - objašnjava portparolka Vučković.

Osim popravljanja imidža u svetu, Exit je dobra prilika da ugostitelji i hoteli zarade koji dinar ili evro. Posetioci za ovih četiri dana potroše od 100 do 250 evra – kaže portparolka Novosadske turističke organizacije Tihana Vidaković.

- Prošle godine Exit posetilo 170 hiljada posetilaca za četiri dana. Od početka najviše dolaze iz Evrope, međutim u poslednjih nekoliko godina beležimo rast dolazaka sa Novog Zelanda, Australije Kanade, SAD-a. Oni dolaze dva-tri dana ranije i ostaju dva tri-dana kasnije. Oni za četiri dana potroše od 100 do 250 evra uključujuči i cenu smeštaja. Njih prvenstveno interesuje gde mogu da kupe kamp-opremu, gde je najbliža pijaca, šta može da se pogleda u gradu i u okolini. Vrlo često pitaju nas za neke druge gradove u Srbiji kao što je Subotica ili Beograd, a interesuju ih i salaši i čarde, kao i vinski podrumi i ture po Fruškoj gori - objašnjava Vidaković.

Među zvezdama koje će nastupati na glavnoj festivalskoj bini su i soul diva Erykah Badu, rok atrakcija Wolfmother iz Australije, a legendarni Guns’n’Roses pred publiku će izaći poslednjeg dana festivala u nedelju.

Posetioci će na glavnoj bini slušati i nesvakidašnju pevačicu Beth Ditto sa svojim bendom Gossip, kao i Britance New order, Skindred i Plan B.

Jedna od najpopularnijih bina ove godine biće i Fusion Stage na kojoj su nastupe potvrdili The Toy Dolls, Little Dragon, britanski sastav Citizens! i etno senzacija Buraka som sistema. Ova bina rezervisana je i za neke od najpopularnijih bendova iz Srbije i regiona među kojima su Block Out, Goblini, Obojeni program i Eyesburn, ali i Đečaci iz Splita i Lollobrigida iz Zagreba.

Ljubitelji elektronske muzike će na Dance areni imati priliku da slušaju DJ-eve iz celog sveta, kao što su Avicii, Felix Da Housecat, Luciano, Richie Hawtin, Miss Kittin i Laurent Garnier.

Dance arena, ugostiće i domaće DJ-eve, a trojac u kome nastupaju Marko Nastić, Dejan Milićević i Marko Milosavljević, tradicionalno će zatvoriti nastupe poslednjeg jutra festivala.

Osim muzike organizatori su najavili i prateće programe kao što su Silent disco, sajla za spuštanje, 3D projekcije, tematske žurke, performasi, besplatne masaže i frizerski salon.

Prvi put na festivalu biće postavljena i bina pod nazivom Peep Show, namenjenu za publiku iznad 18 godina, na kojem će DJ-eve pratiti plesačice i projekcije umetničkih erotskih filmova.

Prve noći najinteresantniji sastav biće svakako bend Duran Duran – prema najavama publika će moći da čuje njihove najveće hitove kao što je Rio, Hungry Like the Wolf ili Girls on Film.

Exit festival traje od 12. do 15. jula. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana