Kupili stanove od države, još da se usele

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Pojedini budući stanari u beogradskom naselju Stepa Stepanović, još nestrpljivo čekaju da se usele u svoje stanove za koje su već dali više hiljada evra. Država je ove stanove počela da gradi pre godinu i po.

- Otplaćujem već godinu dana ratu od 230 evra redovno svakog meseca, učešće od 10 odsto dao sam na vreme, rok za završetak zgrade u kojoj sam kupio stan u bloku 4D bio je 5. maj i rečeno mi je da ću se useliti do kraja juna. Međutim, još ništa - kaže Mirko B.

Problem je i to što Mirko u Beogradu živi kao podstanar i što je dao otkaz stanodavcu misleći da će sve ići po planu. Njegov primer nije usamljen, tako je na stotine postova ostavljeno na specijalnom forumu, na kom se buduće komšije žale jedni drugima, traže savete i pomoć, razmenjuju iskustva.

U Građevinskoj direkciji su rekli da se radovi završavaju „u skladu sa planiranom dinamikom“, kao i da se stanari sukcesivno useljavaju. Katarina Konc iz GDS kaže da rokovi nisu probijeni, jer rok za završetak građevinskih radova ne predstavlja datum useljenja.

- Sve zgrade koje su završene u maju biće useljive u julu, one koje se završavaju u julu, biće najverovatnije useljive u septembru - ističe ona i dodaje da je do sada useljeno već 300 stanova.

Kako kaže, "useljenje stanara podrazumeva i određeni administrativni postupak, tako da zaista nismo u mogućnosti da u toku dana predamo više od 20 stanova".

Da se malo strpe i sačekaju jer će na kraju sve biti u redu, buduće stanare Stepe Stepanović savetuje i Goran Rodić iz odbora za građevinu Privredne komore Srbije. On kaže da svuda gde su velika gradilišta postoje problemi sa neusaglašenim projektima koji utiču na probijanje rokova, ali i da to ne treba da brine stanare koji će se sasvim sigurno useliti u svoje stanove.

- Svako ko je uplatio dobiće stan i to je sigurno. Postoje problemi sa papirima, neusaglašenim projektima ponekad, a i kad je leto dešava se da su radnici kako se kaže jednom nogom na selu, drugom na poslu. Svi razmišljaju o odmorima i to ide sporije - kaže Rodić.

On ne misli da su sredstva bilo kakav problem za nastavak izgradnje, niti da će eventualne političke promene na bilo koji način uticati na izgradnju naselja.

- Ovaj projekat nema veze sa politikom, u tom smislu da nešto može da se desi da on bude obustavljen. Može da bude nekih komešanja, ali će se svi useliti - napominje Rodić.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana