Hteli stazu za Formulu 1, dobili pašnjak

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ambiciozni planovi nekadašnje lokalne samouprave u Alibunaru i beogradske auto-kuće „Interspid“, koja je u toj opštini, kako je 2007. godine bilo najavljeno, trebalo da napravi najveći autocentar u jugoistočnoj Evropi, ostali su samo prazna priča.

Umesto da realizacija ovog projekta vrednog više od 100 miliona evra doprinese prosperitetu jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji, komplikacije, koje su u međuvremenu nastale oko vlasništva nad 600 hektara pašnjaka, zakočile su druge potencijalne investicije, zbog čega se ceo ovaj slučaj našao na sudu.

Beogradska auto-kuća je u saradnji sa bečkim "Tehniše hidraulikom“ u Alibunaru trebalo da izgradi nekoliko staza za brzu vožnju, hotel, benzinsku pumpu, uslužne centre i još mnogo toga, a posao je tu trebalo da dobije više od 1.000 ljudi. Pompezno su najavljivali da bi se tu mogle održavati čak i trke Formule 1, kao i koncerti svetskih muzičkih zvezda.

Rok za realizaciju svih tih ideja je osam godina, ali već pola decenije je prošlo, a pašnjaci su ostali netaknuti.

- Predstavnici Interspida su nam nedavno obećali da će uskoro početi sa izgradnjom staza, ali od toga definitivno nema ništa. Dve godine nisu uplatili ni dinar za zakup zemljišta, a u međuvremenu su otišli i u stečaj - objašnjava Neđeljko Konjokrad, predstavnik Alibunara u Skupštini Vojvodine.

Međutim, sada je najveći problem to, što se zemljište i dalje vodi da je u vlasništvu ove kompanije, pa lokalna samouprava ne može da ga iskoristi za druge svrhe. Opštinski pravnici već dve godine pokušavaju da vrate ove pašnjake u vlasništvo lokalne samouprave, kako bi na toj lokaciji izgradili industrijsku zonu.

- Situacija je potpuno jasna i zato sada želimo da se pokrenemo s mrtve tačke i na mestu gde je pre pola veka bio aerodrom izgradimo industrijsku zonu. Utvrđeno je da je država vlasnik spornog zemljišta i uskoro bi sudski postupak trebalo da se završi u korist opštine - dodaje Konjokrad, ističući da je opština zbog ovog štetnog ugovora mnogo izgubila.

Alibunar je u poslednje dve, tri godine obišlo nekoliko stranih investitora, koji su se raspitivali o mogućnostima i pogodnostima ulaganja u taj kraj. Neki su i najavili dolazak, a pomenuta lokacija se pokazala kao najpraktičnija za otvaranje novih fabričkih pogona i radnih mesta. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana