Rad za stalno mnogima samo san

Objavljeno: 12.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Svaki deseti radnik u Srbiji ima posao samo na određeno vreme i večitu nadu da će konačno biti primljen za stalno. Prema podacima poslednje Ankete o radnoj snazi, ovakve ugovore je potpisalo čak 243.808 zaposlenih od ukupno 2.157.618 onih koji imaju redovne mesečne prihode.

Većina koja svoje ugovore produžava iz godine u godinu zato sa nestrpljenjem iščekuje izmene Zakona o radu, koje bi im mogle, ako ne ukinuti, onda makar skratiti neizvesnost u poslu.

- Predlog da se trajanje ugovora na određeno produži na 36 meseci podržao je i MMF i Američka privredna komora. Mi smo zato odmah napravili nacrt u kojem bi rad na neodređeno mogao da potraje 24 meseca u kontinuitetu, ali ovaj predlog nije odmakao dalje od Socijalno-ekonomskog saveta - objašnjava Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra za rad.

- Zakon o radu je svakako potrebno menjati jer je to samo jedna od njegovih nelogičnosti - kaže ona i dodaje da se ugovor o radu u praksi produžava često unedogled jer ovakva odredba samo tera poslodavce da traže rupe u zakonu.

- Ugovor se sklapa na godinu dana, ali u praksi poslodavci naprave (samo protokolarno) novu sistematizaciju radnih mesta kako bi zadržali radnike na istim pozicijama bez pravljenja ikakvih pauza - kaže pomoćnica ministra.

- To znači da za određeno radno mesto samo dodaju nove kvalifikacije, kao što je obavezno poznavanje stranog jezika, i istom radniku daju novi ugovor na još 12 meseci. Dešava se često da na ovaj način zaposleni rade po pet-šest godina u kontinuitetu, što je primer klasične zloupotrebe.

Ideju da se ugovoru o radu na određeno produži "rok trajanja" ne spore ni sindikalci ni poslodvaci, ali u oba tabora smatraju da bi ove prepravke trebalo da idu u kompletu, odnosno da se ceo Zakon o radu osavremeni o istom trošku.

U Inspektoratu rada, međutim, kažu da - gledano u strogo pravnom smislu - nema reči o kršenju zakona jer se u našim propisima ni na jednom mestu ne precizira koliko se puta može produžavati ugovor na određeno.

- Jedino pravilo je da se između dva produžavanja radnog odnosa mora napraviti pauza od 30 dana. Zato naši inspektori na terenu ne mogu nikoga da kazne zbog beskonačnog produžavanja ugovora, već samo u slučaju da na poslu zateknu nekoga ko u kontinuitetu radi duže od 12 meseci iako nema adekvatan ugovor. To je, međutim, veoma retko - kaže Predrag Peruničić, direktor Inspektorata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana