Linić: U Hrvatskoj vanredno stanje

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz, agencije

Dok analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u ovoj godini očekuju smanjenje privrednih aktivnosti i bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,6 odsto, a za narednu rast BDP-a za 1,3 odsto, dotle ministar finansija kaže da će, ako ne stignu investicije naredne godine biti još teže nego ove.

Analitičari HNB su ocenili da bi ove godine i to pre svega zbog poskupljenja energije, u inflacija mogla porasti na 3,2 odsto, dok bi se 2013. mogla smanjiti na 2,6 odsto.

Realni BDP Hrvatske u prvom kvartalu ove godine osetno je smanjen u odnosu na kraj prošle godine, kad je takođe zabeležen njegov pad, pa je hrvatska privreda nakon kratkotrajnog i slabog oporavka sredinom 2011. ponovo zakoračila u recesiju, ocenili su analitičari u najnovijem Biltenu HNB-a.

U nastavku 2012. u Hrvatskoj se očekuje postupni oporavak ekonomske aktivnosti na osnovi jačanja izvoza i investicija, ali bi se na nivou cele godine realni BDP mogao smanjiti za 1,6 odsto, ističu u HNB.

To je nepovoljnije od ranije procene iz maja ove godine s projekcijom pada BDP-a od oko jedan odsto.

Istovremeno, ministar finansija Slavko Linić kaže da je u zemlji vanredno stanje i da će naredne godine biti mnogo teže, a ne isključuje mogućnost da će Hrvatskoj trebati pomoć MMF-a.

- Kako nazvati postojeću situaciju nego vanrednom ako imate permanentan ekonomski pad, ogromnu nelikvidnost, velik broj nezaposlenih i neisplatu plata - rekao je Linić, ističući da će se za pola godina znati hoće li zemlji trebati pomoć MMF.

Rekavši da je dobar deo industrijskih pogona ili zatvoren ili je u mirovanju, Linić je dodao da se vlada najviše okrenula državnim investicijama u području vodoprivrede, železnice i energije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana