Austrijanci ipak ne žele naš Telekom

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Novosti

Povodom spekulacija da Telekom Austrija namerava da se ponovo angažuje oko kupovine Telekoma Srbija, u ovom austrijskom koncernu su  rekli da trenutno ovo pitanje „nemaju na dnevnom redu“. 

- Telekom Austrija (TA) u ovom trenutku ne razmatra mogućnost da se ponovo angažuje oko kupovine Telekoma Srbija s obzirom da nije raspisan tender za prodaju ovog srpskog operatera - rekao je portparol TA Aleksander Kledorf. 

Nedavno je bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat objavio da austrijski koncern Telekom Austrija (TA) neće učestvovati u privatizaciji kosovskog PTK, ali da namerava da se ponovo angažuje oko kupovine Telekoma Srbija. 

U Telekomu nisu želeli da komentarišu navode o mogućoj prodaji, niti o zainteresovanosti pojedinih kupaca. Činjenica je da samo država, kao većinski akcionar, odlučuje da li će i kada prodati svoje akcije. 

Ipak, u prilog mogućoj prodaji Telekoma Srbija ide činjenica da nam samo do kraja ove godine treba blizu dve milijarde evra da bismo otplatili dospele rate državnog duga i finansirali manjak u državnoj kasi. Za to nam ne bi bila dovoljna prodaja jednog Telekoma.

Na lanjskom tenderu država je za 51 odsto akcija tražila minimum 1,4 milijarde evra, što nije ponudio niko, pa čak ni Telekom Austrije u nastavku pregovora.

Doduše, sada država u posedu ima 58 odsto akcija. Na ovo treba dodati još i paket od 20 odsto koliko je sam Telekom otkupio od nekadašnjeg grčkog partnera OTE. Postavlja se pitanje da li bi se, i za veći paket, u ovakvim kriznim uslovima na svetskom tržištu postigla dobra cena za srpsku kompaniju.

Ekonomisti smatraju da ovo, ipak, nije pravi trenutak za prodaju srpskog teleoperatora koji je lane zabeležio profit od čak 22,3 milijarde dinara i spada među tri najuspešnije ovdašnje kompanije.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana