Monti: I Italiji možda zatreba pomoć

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Italijanski premijer Mario Monti je odbio da isključi mogućnost da će Rimu jednog dana biti potrebna finansijska pomoć iz kriznih fondova evrozone, u cilju sniženja visokih troškova zaduživanja te zemlje na tržištu.

Monti je nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara finansija članica zone evra u Briselu izjavio da je veoma teško reći da Italiji nikad neće biti potrebna pomoć iz jednog ili drugog kriznog fonda, ali da ga oprez sprečava da priča o toj mogućnosti.

Premijer Italije je ipak ponovio da njegova vlada zasad ne planira da zatraži pomoć iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Prošlog meseca je na samitu Evropske unije Monti sa uspehom lobirao kod ostalih članica bloka da se olakša kupovina obveznica prezaduženih zemalja sredstvima iz postojećeg kriznog fonda evrozone, EFSF-a, i budućeg - Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

Troškovi zaduživanja Italije i Španije su u poslednje vreme značajno porasli usled zabrinutosti da bi ta treća i četvrta po veličini evropska privreda mogle da krenu stopama Grčke, Irske i Portugalije i da zatraže finansijsku pomoć.

MMF upozorio na ranjivost Italije

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da je italijanska privreda i dalje izložena rizicima od dužničke krize u evrozoni i da bi to moglo da ima uticaj na svetsku privredu, uprkos "odlučnim naporima" italijanskog premijera Marija Montija da to spreči.

MMF očekuje da će privredni oporavak Italije nastupiti tek početkom sledeće godine sa rastom izvoza, ali će tempo ekonomskog rasta i tada zaostajati za onim u evrozoni, ukoliko ne budu sprovedene obimnije reforme.

- Italijanske vlasti su pokrenule ambiciozan program za uspostavljanje održivosti i podsticaj ekonomskog rasta. Uprkos tim odlučnim naporima, Italija je i dalje izložena riziku od krize u evrozoni, sa mogućim posledicama po ceo region i svet - saopštio je MMF. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana