Reprogram i otpis duga ili problem

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Srbiji će najverovatnije biti potreban reprogram i otpis dela duga i o tome bi trebalo razgovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), navode stručnjaci Ekonomskog instituta u Beogradu.

- Na osnovu globalnih kretanja i odnosa između nivoa duga i priliva kapitala mogli bi da se nađemo u situaciji da država i preduzeća ne mogu da plaćaju dug - rekao je ekonomista Stojan Stamenković na promociji novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi.

Prema njegovom mišljenju, stopa servisiranja duga, odnosno odnos plaćanja za glavnice i kamate prema prihodu od izvoza robe i usluga, prešao je preko 30 odsto, a za Srbiju je, kako je istakao, "kritično kad je preko 25 odsto".

Dodao je da bi, prema procenama Ekonomskog instituta, u naredne dve ili tri godine stopa servisiranja duga mogla da bude 35 odsto kad se uključe nova očekivana zaduživanja.

Stamenković je istakao da i u slučaju kad bi se u prilive uračunale doznake iz inostranstva, kao najsigurniji prihod, situacija nije ništa bolja, jer su u prva četiri meseca ove godine doznake za 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Na pitanje kako Srbija da finansira javni dug, on je rekao da ne zna odgovor, napominjući da Srbija nema više šta da proda da bi na osnovu tog plaćala javni dug.

- Zato ćemo da zapadnemo u problem, jer na svaki naredni kredit, zaduživanje ili dugoročne hartije od vrednosti koje uzmete da bi pokrili deficit u budžetu, plaćate veće kamate i sve ih teže dobijate - rekao je Stamenković.

On je upozorio i na stalno smanjivanje deviznih rezervi, koje su početkom ove godine, kako je rekao, bile nešto preko pet milijardi evra.

- Za prva četiri meseca ove godine devizne rezerve pale su za 1,6 milijardi evra i možda nije daleko procena da bi devizne rezerve u ovoj godini mogle da padnu između 2,5 i tri milijarde. Ako se na to dodaju još dve mlijarde evra pada deviznih rezervi u narednoj godini onda od deviznih rezervi nema ništa - rekao je Stamenković. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana