Drašković seli 'jaffu' iz HR u BiH

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Kompanija Svislajon, u vlasništvu srpskog biznismena Rodoljuba Draškovića, ugasila je proizvodnju "jaffa keksa" u hrvatskom gradu Sisku.

Kompanija će jafa keks ubuduće proizvoditi u svojoj fabrici u Trebinju u Bosni i Hercegovini, a, kako kaže direktor te fabrike Igor Lovreković, odluku je Uprava koncerna donela zbog ulaska Hrvatske u EU.

Razlog su carine koje će Hrvatska morati da plaća zemljama Cefte, koje su veliki kupci "jaffa keksa" proizvedenih u Sisku.

- Naš najveći kupac je BiH i od 1. jula 2013. godine zbog novih nameta mi više ne bi bili konkurentni. Zato se proizvodnja seli u Trebinje - kaže Lovreković.

Zbog toga je otkaze dobilo 12 zapslenih u fabrici "jaffa keksa" u Sisku koji su bili zaposleni na određeno vreme, a na poslu će ostati 11 stalno zaposlenih koji će tokom leta fabriku u Sisku prilagoditi za proizvodnju tečnog eurokrema, dečje hrane, smokija i sličnog.

- Kako sada stvari stoje, s novom proizvodnjom u Sisku počećemo do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine - rekao je Lovreković.

Inače, "jaffa keks" u Sisku počeo je da se proizvodi u firmi Euro Fud Markt u vlasništvu Elmira Klaića 2006. godine.

Nakon dve godine rada, 2008. godine fabriku je kupio švajcarski Svislajn, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića za 20 miliona evra.

Odlaskom proizvodnje "jaffa keksa" iz Siska, nastavlja se deindustrijalizacija grada koji je pre četvrt veka bio gotovo najjači industrijski grad u Hrvatskoj, pišu hrvatski mediji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana