Stanovima u Beogradu drastično pala cena

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Stanarine na periferiji Beograda upola su niže nego pre dve godine, kažu agenti za nekretnine.  Prema njihovim rečima, kriza je tolika da svaki stan koji se izdaje iznad 150 evra čeka neko vreme svog stanara.

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu u protekle dve godine pale su od 20 do 50 odsto.U agencijama za promet nekretnina kažu da je to zato što je ponuda velika, a potražnja sve manja.

To se prema njihovim rečima desilo zbog ekonomske krize, ali i zato što su mnogi proteklih godina kupili stanove uz pomoć neke od subvencija.  Očigledno je kriza je pogodila sve, pa i ljude koji moraju da iznajmljuju stanove. 

Stanarine su najviše pale u prigradskim naseljima. Na Novom Beogradu, Mirijevu, Vidikovcu, Karaburmi stanovi su skoro duplo jeftiniji, a u centru Beograda cene su niže za oko 20 odsto.

Nemanja Miljković, agent za nekretnine kaže da se može da se pronađe stan u naselju Belvil od 60 kvadrata i da se zakupi za 300 evra, što do sada nije bilo slučaj. Ta cena je uglavnom bila 500 do 600 evra.

- U centru grada, na primer Đeram, može da se pronađe nov stan na prvom spratu u proseku 45 kvadrata za 250 evra - rekao je Miljković. 

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su cene zakupnina kao i cene stanova pale usled ekonomske krize.

- Ljudi imaju malo para da daju za te stvari, imaju manje plate. Oni koji mogu da žive kod roditelja ili koji neće sebi da dozvole luksuz da žive sami, to sada i ne rade. Sada je dva do tri puta jeftinije plaćati stanarinu nego plaćati ratu za pun iznos kredita - kaže Nikolić.

Prema rečima agenata za nekretnine često se dešava da stanodavci, svojim stanarima samoinicijativno smanjuju kiriju, ne bi li ih na taj način zadržali. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana