'Prodaja Telekoma bi bila katastrofa'

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Ni u kom slučaju ne treba razmišljati o prodaji kompanije Telekom Srbija, kaže ekonomista Stojan Stamenković, dodajući da takvu mogućnost ne treba isključiti tokom naredne godine.

- Treba sačekati neki bolji momenat. To je kao da me pitate da li treba sada prodavati stan ili kuću. Naravno da ćete ga prodati ako nemate drugi izvor prihoda. Tada ćete ga prodati i ispod cene. To je isto i sa Telekomom. Kada u svetu i okruženju počne privredni rast, tada će i njegova cena da raste - rekao je Stamenković.

Naglašavajući da je Telekom Srbija trenutno jedno od naših najprofitabilnijih preduzeća, on je izrazio uverenje da će takve performanse uspeti da zadrži i u narednom periodu.

Stamenković je, međutim, naveo i da je u nedostatku alternativa za pokriće deficita u javnim finansijama moguće da se Telekom proda.

- Sledeće godine bi bila moguća prodaja, a ove godine će, možda, početi da prave računicu - mišljenja je ovaj ekonomista.
 

Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija kaže da bi bilo potpuno besmisleno prodavati Telekom Srbija, jer je bolje imati državne kompanije koje imaju profesionalni menadžment i posluju sa profitom koji se sliva u republički budžet.

- Apsolutno sam protiv prodaje, kao sto sam bio i ranije, jednog tako dobrog preduzeća kao sto je Telekom Srbija, pa čak i dela tog preduzeća sve dotle dok se ne konsoliduje budžet i ne promeni fiskalna politika kroz reformu javnog sektora. Tek onda kada država bude imala upravu koja će se starati o javnoj i državnoj imovini spreman sam da prihvatim da se proda još nešto kako bi se stvorila isplativija vrednost - kazao je Bušatlija.

Bušatlija je rekao da ukoliko prodamo Telekom "neodgovornom politikom rukovođenja državom će te pare da se potroše, a nama i našoj deci će samo ostati da vraćamo javni dug".

On je naglasio da bi bilo potpuno besmisleno prodavati našu kompaniju Telekomu Austrije, jer, prema poslovnim pokazateljima u poslednje dve godine taj austrijski operater ne beleži značajne rezultate.

- To bi bilo politički neodgovorno i ekonomski katastrofalno - naglasio je Bušatlija ističući da "država bez imovine ne može da se razvija i da vrlo lako može dostići ideal komunizma, a to je da odumre".

Ekonomska situacija, kriza u evro-zoni i manjak kapitala, sigurno ne idu na ruku tržištu telekomunikacija, kazao je on i dodao da se "sigurno ne može očekivati dve milijarde evra od njene eventualne prodaje". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana