Španci, uz fudbal, šampioni u utaji PDV-a

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Kurir, Tanjug

Španska konzervativna vlada tvrdi da trpi pritiske da poveća porez na dodatu vrednost (PDV), čime bi prekršila svoja predizborna obećanja.

Ministar finansija Kristobal Montoro poručuje da je siva ekonomija najzaslužnija za očekivani rast PDV-a, koji zahteva Evropska unija.

- Kada bi PDV plaćalo više onih koji treba da ga plaćaju, ne bi bilo potrebno toliko povećanje poreza - rekao je Montoro.

- Ova debata o podizanju PDV-a ne bi se vodila da ne postoji prikrivena ekonomija - ukazao je ministar, kritikujući kompanije koje kupcima nude opciju izbegavanja plaćanja PDV-a pri kupovini, opisavši takav obicaj kao "nacionalni sport" u Španiji.

- Da li imamo PDV koji je relativno nizak u poređenju sa drugim zemljama? - Da. Da li imamo PDV koji se neuredno plaća u odnosu na druge zemlje - Da - naglasio je Montoro.

Opšta stopa PDV-a u Španiji iznosi 18 odsto, ali se na neke prehrambene proizvode naplaćuje stopa od osam odsto, a na hleb i mleko svega četiri odsto.

Premijer Španije Marijano Rahoj je u januaru rekao da ne planira podizanje PDV-a, budući da bi opšti rast cena pogodio sve, a on ne veruje da bi to bilo pravedno. Rahoj će, međutim, mozda biti primoran da promeni odluku da bi ostvario ciljno smanjenje deficita.

Evropska komisija je poručila Španiji da poveća PDV, u izveštaju objavljenom 30. maja o naporima Madrida da obuzda budžetski deficit, koji je značajno iznad dogovorene granice EU od tri odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana