Rubini: Bankari su oduvek bili pohlepni

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business Insider

Bankari su pohlepni, a bili su pohlepni i u prošlosti, i pre stotinu godina, kaže američki ekonomista Nuriel Rubini, poznatiji kao Dr. Propast, komantarišući skandal banke Barclays koja je optužena za manipulaciju kamatnim stopama.

On navodi da "nije stvar u tome da je bankarski sektor danas puno nemoralniji nego je bio pre hiljadu godina".

On ističe da mnogi od strukturnih problema koji su izazvali finansijsku krizu još uvek nisu rešeni i navodi da će kod banaka uvek postojati određena doza pobude da varaju i čine stvari koje su ilegalne, pa čak i nemoralne.

- Treba osigurati da bankari deluju na onaj način koji će takvo nemoralno ponašanje svesti na minimum i umanjiti rizike. Jedan od načina da se to osigura je razdvajanje bankarskih aktivnosti kako bi se navedeni sukobi interesa sveli na najmanju moguću meru. Inače će se ovo i dalje događati
- upozorava on.

Rubini kaže da to ne znači da ljudi ne treba da budu kažnjeni za počinjena nedela, već kaže da bi trebalo kreirati efikasan sistem koji će postaviti prepreke i sprečiti bankarski sektor da se tako ponaša.

- Trenutno, kazne nisu dovoljno oštre
- navodi on.

Ovaj ekonomista ističe i da još od početka finansijske krize niko nije otišao u zatvor.

- Banke su radile brojne ilegalne stvari i niko od njih nije za to odgovarao, a većina ih je prošla potpuno nekažnjeno. Ako bismo nekoga poslali u zatvor, to bi možda drugima poslužilo kao primer i naučilo ih lekciji. Ili da neko "visi" na ulici -
tvrdi on.

Gledano iz šire perspektive, Rubini upozorava da bi rizici koji su trenutno prisutni na tržištu mogli značajno uticati na smer globalne ekonomije u 2013. godini.

- Kolaps evrozone, recesija sa dvostrukim dnom u SAD, problemi u Kini, ali i na tržištima u nastajanju, rat na Bliskom istoku... samo su neki od globalnih problema s kojima bismo se mogli suočiti iduće godine - upozorio je ovaj američki ekonomista. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana