Spas Grčke leži u rasprodaji

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Seebiz

Grčka privreda u ovoj će godini zabeležiti pad aktivnosti od 6,9 posto, znatno veći nego što se ranije procenjivalo. Među razlozima snižavanja prognoza navodi se slabljenje potražnje grčkih potrošača koje teško pogađa kresanje plata i javne potrošnje. 

Prognozira se i da će stopa nezaposlenosti u Grčkoj ove godine dosegnuti novi rekordni novi od 23,6 posto.

Nove prognoze daleko su pesimističnije od onih iz aprila, kada je očekivan pad ekonomskih aktivnosti u ovoj godini od pet posto i stopa nezaposlenosti od 20 posto. 

Istovremeno, grčki ministar finanasija Janis Sturnaras kaže će Grčka pokušati iz recesije da se izvuče podsticanjem privatnih ulaganja i privatizacijom javnog sektora.

Prema planu Vlade, prioritet je podsticanje privatnih stranih ulaganja ui nekretnine i razvoj infrastrukture. Planira se privatizacija 28 preduzeća uključujući Državnu lutriju, preduzeća za prirodni gas, vodovod, aerodromi, marina za jahte, železnica

- Predložićemo da se do 2014. odloži planirano smanjenje deficita da bi izbelgi još veću recesiju i još veću nezaposlenost od one koje je procenjena na početku. Problem je u tome što odlaganje zahteva novo uzajmljivanje od međunarodne zajednice. Zbog toga ponovno pregovaranje o ulosvima za pomoć mora da bude u duhu konsenzusa - rekao je grčki ministar finansija.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana