Portugalci se ni u krizi ne odriču 13. plate

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Seebiz

Portugalski Ustavni sud sprečio je potez vlade te zemlje da smanji deficit tako što je smanjenje 13. plate, božićnih i bonusa za odmor proglasio neustavnim.

Trenutno gotovo svi portugalski radnici u javnom i privatnom sektoru dobijaju dodatnu platu pre letnih praznika, kao i dodatak za Božić, a vlada je pokušala da im deo tog novca oduzme kako bi pokušala da dostigne ciljeve postavljene u ugovoru kada je dobijala evropsku finansijsku pomoć.

Portugal do sledeće godine mora da smanji budžetski deficit za oko 1,2 milijarde evra kao deo dogovora sa EU i MMF-om. Vlada je nameravala da smanji deficit tako što bi smanjila dodatne izdatke za letnje praznike radnicima u javnom sektoru i penzionerima, dok bi ih za bogate građane u potpunosti ukinula.

Mera je nazvana privremenom, ali nije postavljen rok kada će ona biti ukinuta. Radnici su već dobili svoju platu bez dodatka za godišnje odmore. Ustavni sud smatra da se tom merom krši načelo jednakosti zato što su bez tog novca ostali samo radnici u javnom sektoru.

Portugal je već smanjio plate u javnom sektoru i podigao poreze u svrhu kresanja deficita i ispunjavanja uslova za međunarodnu pomoć. Takve mere su pohvalili EU i MMF, zbog čega je država dobila 78 milijardi evra pomoći prošle godine. Ali, to je pogodilo standard Portugalaca, posebno onih koji rade u javnom sektoru, a nezaposlenost je dosegla rekordni nivo.

Mere štednje su pokrenule masovne proteste i dva generalna štrajka prošle godine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana