Američke banke pišu 'testamente'

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Reforma finansijskih tržišta koju je usvojio američki predsednik Barak Obama stupila je u odlučujuću fazu – 125 banaka SAD i njihovih partnera u svetu obavezali su se da sastave nešto poput testamenta, tj. vanrednih planova u slučaju nepredviđenog bankrotstva.

To je pokušaj da se izbegne situacija koja je eskalirala kada je bankrotirala banka “Leman braders”.

Sa posledicama tog “požara” svet se suočava do danas. Samo su Evropljani od 2008. godine bili primorani da žrtvuju 4,6 biliona evra kako bi izvlačili bankare iz dužničke jame na račun poreskih obveznika.

Prema proračunima agencije Blumberg, 30 velikih svetskih banaka u stanju je da bukvalno “zgromi” globalnu ekonomiju.

Zato reforma obavezuje kreditne organizacije da ojačaju “pojas” bezbednosti na račun sopstvenih kapitala i da budu spremne na bankrotstvo sa minimalnom štetom za one koji sa njim nemaju veze.

Važno je postići transparentnost delatnosti giganata radi odgovarajućeg nadzora.

Danas se teško otkrivaju sve lukavosti finansijskih “žonglera”. Iz zvaničnih bankarskih dokumenata nemoguće je shvatiti ko je glavni. Ko donosi odluke, na kom nivou, kakvo je učešće partnera…

Eksperti se pitaju da li će reforma pomoći da se ojača temelj svetskih finansija?

Ruski ekspert Ruslan Grinberg, direktor Instituta za ekonomiju, smatra da je reforma ispravan korak, potreban za obuzdavanje neumerenog apetita bankara koji zarađuju i na ekonomskom prosperitetu i na krizi.

- Videli smo neviđeno bogaćenje manjine na račun većine u poslednjih 40 godina. Njihov uticaj je vrlo veliki. To je tek početak puta. Ovaj zadatak je vrlo težak - razlikovati kontraproduktivne finansijske operacije od produktivnih praktično je nemoguće – navodi on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana