ECB oborila referentnu kamatu na 0,75 odsto

Objavljeno: 05.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Evropska centralna banka je smanjila svoju ključnu, referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, na rekordno nizak nivo od 0,75 procenata, da bi time podstakla privredu evrozone opterećene krizom zbog prevelikih državnih dugova.

Dok svetske finansijske vlasti pokušavaju da zaustave usporavanje privrede, kamatnu stopu je prethodno smanjila Centralna banka Kine, a Banka Engleske uvela stimulativne mere.

Berze su na te vesti nakratko živnule, uglavnom jer kineski rez nije bio očekivan. Dobit nije potrajala jer su investitori zabrinuti zbog obima usporavanja privrede sveta. Nemački indeks DAKS je porastao za 0,4 odsto, a "Dau fjučers" (Dow futures) nije ni reagovao.

Smanjenje referentne stope za refinansiranje bi moglo da znači jeftinije kredite za banke, preduzeća i građane. Ta, referentna stopa je ono što banke plaćaju ECB za kredite, te to utiče na mnoge cene. U teoriji jeftino zaduživanje olakšava preduzećima i građanima da odluče da troše novac, ali neki ekonomisti kažu da to može imati mali efekat jer su kamatne stope ionako već veoma niske.

Istovremeno, Banka Engleske je pokrenula treću rundu monetarnih stimulansa, najavivši da će odštampati svež novac i uložiti 50 milijardi funti (62 milijarde evra) u takozvanu operaciju kvantitativnog labavljenja, da bi pomogla recesijom pogođenoj privredi.

Banka je takođe navela da je zadržala ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,50 odsto, nakon dvodnevnog sastanka monetarnog odbora.

Ta banka je do danas uložila preko 325 milijardi funti u kupovinu državnih dužničkih hartija, a nakon danas najavljenih mera, ta cifra će porasti na 375 milijardi.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana